Întâlnire pe tema surselor de finanţare pentru construcţia “Institutului Inimii” de la Iaşi

La sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi a avut loc marţi, 21 martie, o primă întâlnire de lucru privind identificarea surselor de finanţare privind construcţia Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) de la Miroslava.

La întâlnire au participat prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași, profesor dr. Grigore Tinică, reprezentanți ai Consiliului Județean, Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ai Colegiului Medicilor, Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, Sanitas, precum şi reprezentanţi ai  Primăriei comunei Miroslava. Din partea Ministerului Sănătății, la discuţii a participat, în sistem de videoconferinţă, secretarul de Stat Alexandru Rogobete.

”Am adus la aceeași masă reprezentanți de la mai multe instituții și organizații pentru a identifica soluțiile care să aducă finanțarea IRMC. A fost o discuție constructivă, o discuție necesară pentru a identifica pașii de urmat pentru ca ieșenii să poată beneficia de tot ceea ce înseamnă această unitate medicală. Este clar pentru toată lumea că avem nevoie de acest institut, există susținerea Ministerului Sănătății și a domnului ministru Alexandru Rafila. Acum trebuie să stabilim exact ce este de făcut pentru a obține fondurile de care avem nevoie”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, în urma discuțiilor s-a stabilit ca o nouă întâlnire pe această temă să aibă loc săptămâna viitoare, ocazie cu care vor fi prezentate mai multe scenarii înaintate de Ministerului Sănătății, pe baza cărora se va stabili cea mai bună cale de urmat pentru ca proiectul să obțină fondurile necesare.

Reamintim că, în luna ianuarie, în urma etapei de evaluare a proiectelor depuse spre finanţare prin Planul Naţional de Rezistenţă şi Reziliere (PNRR) pentru construcţía de noi spitale în România, proiectul privind construcţia Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi, cunoscut şi ca “Institutul Inimii”, s-a situat pe locul 21 din 46 de proiecte depuse, fiind declarat eligibil. Cu toate acestea, proiectul nu a fost inclus pe lista celor care urmează să primească finanţare prin PNNR.

Valoarea totală a proiectului este de 2.774.481.567,35 lei (cu TVA), din care 1..759.377.811,86 lei (cu TVA) numai construcția propriu-zisă a spitalului. Suprafață totală a unităţii medicale va fi de 120.000 de metri pătrați (12 hectare). Regimul maxim de înălțime al construcțiilor va fi de 8 niveluri (înălțimea maximă: 30 de metri), acestea având o suprafață construită totală de 24.525,07 metri pătrați.

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară a fost proiectat cu o capacitate de 500 de paturi și 27 de secții și departamente sau compartimente, dintre care 7 în premieră pentru România.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;