Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, organizează cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, care este marcată în fiecare an pe 22 martie, o serie de activități de conștientizare a importanței apei în școli, licee și universități. Totodată, pe tot lunii martie, angajații împreună cu voluntari demarează acțiuni de igienizare a cursurilor de apă: râul Bahlui, Nicolina, Jijia (jud. Iași), Dunăre – dig Badălan, râu Bârlad (jud. Galați), râu Velna, Valea Seacă, Delea (jud. Vaslui), râul Prut, Jijia (jud. Botoșani).
Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad are în desfășurare un proiectul finanțat din fonduri europene, “Reducerea riscului la inundații a municipiului Tecuci, județul Galați” în valoare de 139.383.123,10 lei fără TVA ce va fi realizat prin măsuri de infrastructură verde și nestructurale, iar în acest an se va finaliza si fazarea proiectului ”Lucrări de reducere a riscului la inundații în spațiul hidrografic Prut-Bârlad”.
Totodată, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, va reabilita zece acumulări din spațiul hidrografic Prut-Bârlad având ca obiective: mărirea gradului de siguranță în exploatare a acumulărilor existente, reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, infrastructurii și obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc și protecția mediului și biodiversității prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind migrația peștilor, și prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic.
“În ultimii ani sunt din ce în ce mai prezente fenomenele extreme: inundații devastatoare, perioade de secetă prelungite sau incendii. În toate este vorba despre apă! Depinde de noi, de cum înțelegem să ne păstrăm această resursă curată, dar și despre cum știm să o administrăm cât mai responsabil. Apa este o resursă epuizabilă. Fie sunt inundații, fie incendii sau secetă, toate acestea lasă urme greu de șters. Sunt distruse ecosisteme, este distrusă biodiversitatea, natura suferă și îi ia foarte mult timp până se reface”, precizează reprezentanţii ABA Prut-Bârlad într-un comunicat de presă.
Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în România începând din anul 1993, fiind un eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an ”Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!”. Această zi este despre accelerarea schimbărilor pentru a rezolva criza apei și a canalizării. Și pentru că lipsa apei ne afectează pe toți, avem nevoie ca împreună să luăm măsuri.