La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a avut loc lansarea unui proiect important pentru societate, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a României, Componenta C9 – „Înființarea și operaționalizarea centrelor de competență”. Este vorba despre un proiect prin care Uniunea Europeană finanțează și operaționalizează un domeniu de importanță strategică a misiunilor UE din cadrul Orizont Europa, anume: adaptarea la schimbările climatice inclusiv transformarea societală (Adaptationto Climate Change).
“Acest Centru de Competență s-a constituit într-o rețea de excelență în care sunt reunite „cele mai performante organizații de cercetare de drept public și întreprinderi de drept privat” – așa cum se cere în ghidul proiectului. Proiectul specific lansat luni, 27 martie, la Universitatea de Științele Vieții din Iași este coordonat de prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rector al USV Iași. La lansarea proiectului au participat toate entitățile proiectului, coordonat de Universitatea Politehnică București, prin prof. univ. dr. Mihai Datcu. Având participanți cu expertiză în utilizarea inteligenței artificiale, vom putea apela la date satelitare pentru interpretarea mediului în care, unii compuși atmosferici pot determina schimbările climatice. Aceste înregistrări vor fi integrate într-o platformă europeană cu mai multe date, pusă la dispoziția tuturor cetățenilor pentru informare. Alături de expertiza specialiștilor de la Institutul de Fizica Pământului și a cercetătorilor de la Universitatea „Ovidius” din Constanța vom putea realiza împreună hărți de ecosisteme în care să înregistrăm valorile specifice ale unor parametri. Vom fi ajutați și de cinci entități private specializate în domeniul proiectului”, se precizează într-un comunicat al USV Iaşi.
Modificările climatice nu sunt sesizate numai de populație, ci și în mare măsură de lumea invizibilă care ne înconjoară, din care fac parte microorganisme precum bacterii, virusuri. Insecte ca țânțarii și alte artropode cum ar fi căpușele, „interpretează” și ele această încălzire globală, prin modificări la nivel populațional. Aceste mici „santinele” din cele enumerate au legătură datorită faptului că sunt hematofage cu sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului si de aceea, prin acest proiect, noi suntem preocupați să deslușim modul cum ele interacționează cu noi și în acest mod să stabilim ce măsuri pot fi luate în mod preventiv. “Concret, ne vom ocupa de evaluarea populațiilor de țânțari care pot transmite unele boli virotice la om și animale și de asemenea, de unele specii de căpușe care, prin înțeparea omului și animalelor, pentru a se hrăni, sug sânge de la aceștia, având astfel capacitatea de a transmite boli așa cum bine știm. Pentru că o parte a ciclului lor biologic se desfășoară la sol, am implicat specialiștii poate a celui mai modern Institut de Cercetări pentru Agricultură și Mediu din Europa, care se află în cadrul Universității de Științele Vieții din Iași, unde în camerele climatice (de creștere) speciale pot fi biomanipulați factorii de mediu care să asigure interpretarea ciclului biologic al acestor antropode parazite””, se mai menţionează în comunicat.
De asemenea, studiul unor boli virale, bacteriene sau parazitare care pot afecta sănătatea omului sau animalelor, va putea fi realizat în laboratorul RoVetEmerg. Aici, cu echipamente de ultimă generație unice în România, poate și Europa, vom putea manipula organisme microscopice (virusuri și bacterii) vii, pentru a observa modul de acțiune al acestora în condiții de securitate de nivel 3. Acest laborator există la Universitatea de Științele Vieții Iași și poate fi implicat în proiect.
“Nu în ultimul rând, ci mai degrabă într-un termen de egalitate, Societatea Laboratoarele Praxis din Iași va fi alături de noi în acest proiect. Ei sunt integrați ideii generale a acestui proiect de a fi co-realizatori a unei platforme în care să se regăsească date privind distribuția unor microorganisme în anumite ecosisteme din țară sau din Europa, studiind și participând cu întreaga lor competență la cinetica răspunsului viral și serologic după infecția virală, pe probe inactivate în prealabil determinărilor, utilizând diferite tehnici moleculare moderne în vederea diagnosticării unor boli la om transmise de vectorii hematofagi de care am amintit”, precizează reprezentanţii USV Iaşi în încheierea comunicatului.