Patrimoniul cultural din spaţiul rural al Iaşului, inclus în Reţeaua Naţională a Muzeelor din România

Întrunit în şedinţă ordinară, plenul Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi a aprobat miercuri, 29 martie, declarația de parteneriat cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) în cadrul proiectului „Noaptea Muzeelor la Sate”.

Evenimentul este o nocturnă rurală adresată sutelor de muzee, case memoriale și altor entități culturale și religioase, cu valoare de patrimoniu, din spațiul rural românesc. În cazul ediției inaugurale, ce va avea loc pe data de 2 septembrie, activitățile principale se vor concentra pe configurarea unei mărci culturale derivate din structura “Nopții Muzeelor” și pe o campanie națională de suport pentru dezvoltarea de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale. Rețeaua Națională a Muzeelor din România a inițiat acest proiect având în vedere că în numeroase sate româneşti există muzee realizate de persoane pasionate sau instituţii publice locale, care au nevoie să fie puse în valoare.

 

‘’Județul Iași are un patrimoniu cultural foarte mare, dar, din păcate, prea puțin cunoscut. Avem, datorită acestui eveniment, oportunitatea de a schimba acest lucru. Instituțiile de cultură aflate în coordonarea Consiliului Județean Iași vor avea o contribuție importantă în identificarea și valorizarea acestui „ilustru anonim” care este în acest moment patrimoniul cultural din mediul rural ieșean”, a declarat, la finalul şedinţei, președintele CJ, Costel Alexe.

 

Tot în cadrul şedinţei de miercuri, consilierii au mai aprobat Planul anual de acțiune privind serviciile sociale și Strategia județeană de Dezvoltare a Serviciilor Sociale pentru perioada 2021-2027.  Aleşii judeţului și-au dat, de asemenea, votul pentru modernizarea și dotarea Cabinetului de planificare familială din cadrul Maternității ‘’Cuza Vodă”, cu finanțare din PNRR. Tot în cadrul ședinței de plen, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, i-a înmânat secretarului general al județului, Lăcrămioara Vernică Dăscălescu, o distincție aniversară, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate în cadrul instituţiei.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;