În Sala Senatului a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea loc joi, 30 martie, de la ora 18.00, o dezbatere având ca subiect principal sistemul educațional din România. Consultarea publică organizată la Iaşi este parte a unei campanii naționale inițiate de PSD cu scopul de a aduce la masa discuțiilor toate părțile interesate pentru a genera o dezbatere aprofundată și transparentă asupra modificărilor legislative propuse de Guvern.
Rolul Educației trebuie să fie unul determinant în orice stat civilizat, european. În contextul în care proiectele de legi ale Educației au fost aprobate ieri în Guvern și urmează să fie transmise Parlamentului spre dezbatere, social-democrații ieșeni organizează astăzi (joi, 30 martie – n.r.) o dezbatere regională având ca subiect principal tocmai sistemul educațional din România, se arată într-un comunicat remis redacţiei de PSD.
La dezbatere vor participa din partea ministerului Educației, secretarii de stat Antoneta Georgina Bolchiș și Ionel Florian Lixandru, deputatul Natalia Elena Intotero, președinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, precum și reprezentanți ai universităților și mediului preuniversitar ieșean, sindicatele din Educație, ligile studenților, asociațiile de părinți, ONG-urile de specialitate, reprezentanți ai cultelor, parlamentari, autorități locale și județene din regiunea Moldovei.
Scopul consultărilor este de a prelua din partea societății civile toate observațiile și completările pentru îmbunătățirea celor două proiecte de lege. Pe baza acestor discuții, PSD va elabora un set de amendamente pe care le va susține în cadrul Coaliției și în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
În privința reformei propuse de Ministerul Educației, PSD va urmări în primul rând respectarea următoarelor principii: acces egal și neîngrădit la educație pentru toți copiii, aombaterea abandonului școlar, dezvoltarea învățământului dual, bazat pe însușirea unor aptitudini practice și cunoștințe profesionale, care să permită absolvenților un acces cât mai bun pe piața forței de muncă, dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc.