Programele politicilor de coeziune, lansate oficial de Iaşi de comisarii europeni Nicolas Schmit şi Elisa Ferreira

Luni, 3 aprilie, la Iaşi va avea loc conferinţa de lansare a programelor din cadrul politicii de coeziune ale Uniunii Europene pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, pentru exerciţiul financiar 2021-2027. La eveniment, care se va desfăşura începând cu ora 16.00, la Palatul Culturii, vor fi prezenţi comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, şi cel pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira. Cei doi comisari vor fi însoţiţi în vizita efectuată la Iaşi de ministruil Muncii, Marius Budăi, şi de cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

“Punctul cel mai importat în tot ceea ce înseamnă accesarea fondurilor europene şi ce se va întâmpla în România în anul financiar 2021 – 2027 se va întâmpla la Iaşi, când luni, 3 aprilie, de la ora 16.00, la Palatul Culturii va fi lansată oficial politica de coeziune a Uniun ii Europene pentru România în acest exerciţiu financiar, urmând ca regiunea noastră să beneficieze de 1,7 miliarde de euro, care sunt convins că va schimba la faţă atât infrastructura cât şi serviciile publice şi mediul socio-economic”, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi.

Potrivit paginii oficiale a Comisiei Europene (CE) în România, cei doi comisari se vor întâlni luni dimineața, la București, cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă, cu ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel-Ioan Boloș, și cu ministrul muncii și solidarității sociale, Marius-Constantin Budăi, după care se vor deplasa la Iași, unde vor participa la evenimentul de lansare a celor opt programe naționale de coeziune. Evenimentul de lansare va fi urmat de o conferință de presă. La ora 18.00, comisarii se vor întâlni cu părțile interesate de la nivel local în cadrul unui dialog cu cetățenii, intitulat „Viitorul politicii de coeziune în regiunea de nord-est”.

Marți, 4 aprilie, comisarii Nicolas Schmit şi Elisa Ferreira se vor deplasa la Vaslui, pentru a vizita mai multe proiecte finanțate prin politica de coeziune, respectiv Spitalul Județean de Urgență, un proiect de extindere a infrastructurii locale de învățământ preșcolar și o fabrică de prelucrare a cărnii, care angajează persoane vulnerabile și care este unul dintre cei mai mari angajatori din regiune.

Comisarii se vor întoarce apoi la Iași și vor vizita Centrul pentru refugiați ucraineni din Nicolina și alte proiecte finanțate prin politica de coeziune, inclusiv: Fundația „Alături de voi”, care sprijină incluziunea persoanelor cu dizabilități prin intermediul unui model de întreprindere socială; Centrul de simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, o unitate cu tehnologie de vârf cofinanțată de UE, al cărei scop este să îmbunătățească aspectele practice ale formării în domeniul medical; proiectul transfrontalier SMURD, precum şi centrul de formare comun cu Republica Moldova pentru intervenții în situații de urgență.

Filed in: Informațía zilei, Politic

Comments are closed.

;