5:14 pm - Monday April 29, 4672

Protest al locuitorilor din Leţcani în urma accidentului produs pe DN 28

Peste 200 de persoane au protestat joi, în zona grădiniţei din comuna Leţcani, în locul în care cu o zi în urmă, un copil în vârstă de trei ani şi-a pierdut viaţa, iar frăţiorul lui şi tatăl acestora au fost grav accidentaţi de către un TIR, chiar pe trecerea de pietoni. Cetăţenii solicită instalarea de limitatoare de viteză în apropierea şcolii şi a grădiniţei, montarea unor semafoare sau construirea de pasaje pietonale supraterane pentru evitarea producerii unor astfel de tragedii.

“Speranţe nu mai avem, pentru că de ani de zile, cetăţenii cer ba primăriei, ba celor de la Direcţia Regională de Drumuri  şi Poduri, ba celor de la Poliţie securizarea acestor treceri de pietoni. Ultima securizare s-a făcut în faţa şcolii şi a primăriei, însă au spus că în faţa grădiniţei (locul în care s-a produs accidentul de circulaţie de miercuri dimineaţa – n.r.), acest lucru nu se poate, pentru că distanţa dintre cele două treceri de pietoni (cea de lângă şcoală şi cea de lângă grădiniţă – n.r.) este prea mică. Prin urmare, an de an mor oameni, iar astfel de accidente se produc frecvent. În concluzie, nu s-a făcut absolut nimic. Se spune tot timpul că nu se poate, se invocă faptul ba că drumul aparţine celor de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, ba că ţine de primărie, sau că nu sunt bani”, a declarat Ana Maria Gribincea, organizatoarea protestului.

Potrivit acesteia, o dată la patru ani, în campania electorală, candidaţii la fotoliul de primar şi cei care se află pe listele pentru consiliul local promit tot felul de soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, după care, odată ajunşi în funcţie, nu fac nimic pentru punerea în practică a lor.

“S-au făcut nişte scheme luate de pe internet în campaniile electorale, s-a spus că vom face pasarele, s-au prezentat tot felul de soluţii, însă totul a rămas în acelaşi stadiu ca şi acum opt ani”, a mai spus Ana Maria Gribincea.

“Sunt două refugii şi un sens giratoriu. Urmează să se mai aprobe de către cei de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) amenajarea a încă patru refugii pentru pietoni. Mai avem încă patru zone foarte importante pentru traversarea drumului, dintre care una este situată în perimetrul unde chiar acum două săptămâni a avut loc un alt accident mortal. Nu depinde de competenţa primarului şi a consiliului local. Drumurile europene sunt administrate de CNAIR, iar noi, numai prin avizul lor, putem realiza un proiect temeinic pentru pietonii de pe raza comunei”, a afirmat Stelian Turcu, primarul comunei Leţcani.

În ceea ce priveşte lipsa unui refugiu pentru pietoni amplasat pe mijlocul drumului, în apropierea grădiniţei, edilul spune că acest lucru nu a fost posibil întrucât distanţa dintre trecerile de pietoni de la şcoală şi grădiniţă este mai mică de o mie de metri, motiv pentru care circulaţia în zonă s-ar strangula.

“Cred că cel mai important proiect pentru care trebuie să milităm cu toţii în perioada următoare este să construim înaintea autostrăzii o arteră cu patru benzi, care să plece din Uricani, paralel cu râul Bahlui, şi care să ajungă la Leţcani, peste Transagropolis. Această arteră, care ar urma să fie un fel de centură a comunei Leţcani, cred eu că va decongestiona traficul în zonă, reducând astfel numărul de accidente rutiere produse pe raza localităţii”, a mai precizat primarul.

La rândul său, prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, susţine că în ultima perioadă au fost discutate, atât la nivelul autorităţilor judeţene cât şi la nivelul autorităţilor locale şi a conducerii CNAIR, mai multe variante de lucru privind soluţiile necesare pentru eliminarea riscului de producere a accidentelor pe DN 28.

“Primăria Leţcani va face o serie de solicitări către reprezentanţii Drumurilor Naţionale, astfel încât pe termen scurt şi mediu să putem implementa câteva soluţii pe tot ceea ce înseamnă limitarea vitezei, amenajarea de refugii pentru pietoni, precum şi instalarea de semafoare în zona grădiniţei. Pe termen lung există soluţii la această problemă. Cu siguranţă, la momentul în care vom ajunge să implementăm acest mare proiect, care este autostrada A8, vor fi din ce în ce mai multe soluţii pentru traficul greu între Iaşi şi Paşcani”, a declarat prefectul.

Reamintim că miercuri, în jurul orei 10.30, pe DN 28, în apropierea grădiniţei din Leţcani, a avut loc un groaznic accident de circulaţiei, după ce un TIR a accidentat trei persoane (doi copii şi un adult), care traversau pe trecerea de pietoni. În urma accidentului, un minor în vârstă de trei ani a decedat, în timp ce frăţiorul acestuia, în vârstă de şase ani, împreună cu tatăl lor au fost grav accidentaţi.

Potrivit poliţiştilor, conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,ucidere din culpă” și ,,vătămare corporală din culpă”.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;