Festivalul de teatru şcolar în limbi străine “Teatru sub castani” – la cea de-a XII ediţie

Începând de joi, 27 aprilie 2023, Iaşul va fi gazda celei de-a XII-a ediţii a Festivalul de teatru școlar în limbi străine “Teatru sub castani”. Organizat de Colegiul Național „Mihai Emineascu” Iași în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean şi Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, evenimentul reunește în acest an 13 trupe din Iași, Cluj-Napoca, Arad, Huedin, Târgu Jiu, Cernavodă şi Cahul (Republica Moldova).

Trupele, cu membri a căror vârstă variază de la 8 la 18 ani, vor prezenta producții dramatice de mai mică sau mai mare întindere, bazate pe texte ale unor autori cunoscuți (Jean-Pierre Martinez, Grigore Alexandrescu, Guy Morant, Paul Dowswell, Sylvaine Hinglais, Christian Caro, Jean de la Fontaine, Matei Vișniec, Eugène lonesco, Patrick Mermaz, J. Prévert &  A.Jurcan, Tedi Popescu), adaptări (dupa scenariul filmului „Jeux d’enfants” de Yann Samuell) sau creații proprii ale trupelor sau ale coordonatorilor acestora.

Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc joi, 27 aprilie, ora 18.30, sub castanii din curtea Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” și va fi urmată de prezentarea trupelor participante. Ziua a doua – vineri, 28 aprilie – va fi o zi maraton, cu spectacole în limbile franceză, engleză şi germană, prezentate de la 9.00 până la 21.00 la Sala “Uzina cu Teatru” a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” – o adevărată provocare, mai ales pentru juriu.

Președinte al juriului este, prin tradiție, conf. univ. dr. Ovidiu Lazăr, regizor al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Din juriu mai fac parte foști membri ai unor trupe de teatru în limbi străine, specialiști în teatru, cunoscători a cel puțin două dintre limbile străine în care se joacă.

În cursul dimineții de sâmbătă, 29 aprilie, tinerii actori vor participa la ateliere de teatru, Kamishibai, dans, mișcare, jocuri, gastronomie, arta manuala şi bodypainting susținute de pasionaţi, dar şi de specialiști.

Festivitatea de premiere se va desfășura sâmbătă, 29 aprilie, ora 13.30, din nou sub castani. După-amiaza va fi dedicată cunoașterii Iașului de către participanții din țară și din Republica Moldova printr-o originală vânătoare de comori oferită de firma de turism CityID, iar seara, muzicii și dansului sub castanii din curtea școlii.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;