Parcul Copou va fi reabilitat şi modernizat

Întruniţi în şedinţă ordinară, consilierii locali ieşeni au aprobat miercuri studiului de fezabilitate pentru actualizarea documentației aferente lucrărilor de restaurare și reabilitare a Grădinii Copou, precum și indicatorii financiari aferenți acestui proiect.

Valoarea totală a investiției este de 24.451.338,71 lei, din care lucrările de construcțiii și montaj se ridică la suma de 20.484.049,39 lei. Durata prognozată pentru realizarea investiţiei este de 36 luni, dint care durata de execuţie a lucrărilor este de 24 luni.

Potrivit proiectului tehnic, în urma lucrărilor de reamenajare, Parcul Copou urmează să-şi păstreze identitatea de tip „grădină scenă” inspirată după modelul baroc, care împreună cu modelul peisagist englez, creează o imagine idilică a unui cadru natural integrat în ţesutul urban.

Lucrările propuse includ, printre altele, reabilitarea aleilor, care vor facilita circulația pietonilor, inclusiv a cărucioarelor pentru copii și rolelor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucția foișorului fanfarei, astfel încât să aibă o capacitate mai mare, reorganizarea compoziției obiectelor de artă (busturi, fântână arteziană etc.) și restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.), înființarea unui teatru de vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, reabilitarea sistemului de canalizare, realizarea unui sistem de irigare îngropat și computerizat, înființarea unei peluze rezistente la călcare și umbrire, care să permită statul pe iarbă, modernizarea sistemului de iluminat funcțional și arhitectural, realizarea unui sistem de sonorizare ambientală pentru activități literare și culturale și a unui sistem de supraveghere video.

În documentul înaintat spre aprobare consilierilor locali se precizează că, în cadrul lucrărilor de reamenajare, nu vor fi tăiaţi decât copacii bolnavi și cei care pun în pericol securitatea oamenilor, iar orice intervenție asupra spațiului verde va fi făcută doar după studii peisagistice și dendrologice amănunțite, cu avizul specialiștilor din domeniu. Aleile din asfalt vor fi reamenajate cu dale lise și astfel se va îmbunătăți circulația pietonilor, inclusiv a cărucioarelor pentru copii și rolelor. Teiul lui Eminescu va fi conservat şi vor fi amenajate peluze rezistente la călcare și umbrire, care să permită statul pe iarbă,. Va fi modernizat sistemul de iluminat funcțional și arhitectural şi va fi realizat un sistem de sonorizare ambientală pentru activități literare și culturale și a unui sistem de supraveghere video.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;