Inițiat în 2005 de Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași și de Inspectoratul Școlar Județean Iași, sub egida Ministerului Educației, Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” și-a câștigat în timp notorietatea prin formatul unic de abordare a fenomenului artistic în complexitatea sa, cu forme de manifestare în literatură, artă dramatică, artă plastică și cinematografie, reunind, și la ediția a XVII-a, peste 200 de elevi și 100 de profesori veniți din toate județele țării și din municipiul București.
Competiția debutează în ziua de 4 mai, iar festivitatea de deschidere se derulează în Aula Mihai „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, începând cu ora 15.00.
Concursul propriu-zis constă în două probe, scrisă și orală, care se vor desfășura în perioada 5-6 mai, la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, iar festivitatea de închidere și premierea sunt planificate pentru duminică, 7 mai, în amfiteatrul aceleiași școli. Programul cuprinde, în egală măsură, experiențe culturale, tradiționalul spectacol-lecție, o întâlnire cu scriitorii ieșeni Nichita Danilov și Lucian Dan Teodorovici, exerciții de regăsire în centrul istoric al orașului, precum și alte secvențe de manifestare a ospitalităţii ieşene.
Pentru performanțele lor, elevii vor fi răsplătiți cu premii și mențiuni acordate de Ministerul Educației și de instituții de cultură și edituri de prestigiu, la care se adaugă premiile speciale „Costache Negruzzi” și „Ionel Teodoreanu”, în semn de apreciere din partea inițiatorilor competiției, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Parteneriatul tradițional cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” confirmă valoarea acestui eveniment prin prezența domnului profesor universitar doctor Antonio Patraș, în calitate de președinte de onoare.
Succesul concursului se datorează și implicării autorităților locale, care susțin din punct de vedere financiar evenimentul, partenerilor și colaboratorilor tradiționali: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Biblioteca Centrală Universitară Iași, Muzeul Literaturii Române, Editura POLIROM, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, Editura CD PRESS.
Definindu-și specificul și substanța în cei 17 ani de existență neîntreruptă, competiția se înscrie într-o paradigmă a culturii, a lecturii, a respectului față de carte și de educație circumscrisă spațiului cultural al Iașilor și reprezintă o oportunitate de dialog cu specialiști, filologi, scriitori, profesori și copii talentați, de promovare a valorii școlii ieșene la nivel național.