Astăzi va fi semnat contractul de finanţare pentru construcţia tronsonului Târgu Mureş – Ungheni al Autostrăzii A8

Joi, 4 mai, la Bucureşti va fi semnat contractul de finanţare pentru tronsonul Târgu Mureş – Ungheni al A8 (Autostrada Unirii), parte a Programului Operaţional Transporturi (POT) al Uniunii Europene, după care, în cel mult două săptămâni, va fi demarată procedura pentru pregătirea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia podului rutier peste râul Prut, de la Ungheni, a declarat, miercuri, la Iaşi, Toma Petcu, preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Senatul României.

“Pe 4 mai se va semna noua sesiune de finanțare prin POT – Programul Operațional Transporturi. Mai mult ca sigur va fi inclus la finanțare și tronsonul Târgu Mureș – Ungheni din A8, conexiunea Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova). În două săptămâni va fi semnat contractul de finanțare și se va demara procedura de licitație pentru proiectare și execuție. Include două componente – o construcție a podului, a punctului de trecere a frontierei și a unei parcări adiacente de 1000 de metri și realizarea unui tronson de autostradă cu două benzi care va asigura circulația până la finalizarea integrală a A8. Sunt în procedura de selecție studiile de fezabilitate pentru trei noi poduri: Stânca – Costești, Bumbăta – Leova  și Fălciu – Leca. Pe 24 aprilie s-au deschis ofertele financiare pentru SF. Termenul pentru închiderea licitației și declararea câștigătorului este sfârșitul lunii iunie. Timp de 6 luni, contractorul are obligația să realizeze SF-urile, iar anul următor să fie lansată licitația pentru proiectare și execuție”, a precizat Toma Petcu.

“Vestea îmbucurătoare este că astăzi suntem mai aproape ca niciodată să vedem Iașul conectat de restul țării prin autostrăzi. Cu cele două autostrăzi, A7 și A8, aflate în diferite etape de implementare, cu proiectul, devizul și finanțarea aprobate pentru Podul de la Ungheni care să ne conecteze cu Republica Moldova, cu o variantă de ocolire a municipiului Iași, cu Centura orașului Podu Iloaiei, proiecte care sunt doar minimul pe care trebuie să îl facem, județul nostru va avea cu totul alte oportunități, iar Moldova nu va mai fi izolată de restul țării. Ne punem toate speranțele că în toamna anului 2025 se va putea circula în integralitate pe A7, de la Ploiești până la Pașcani, iar până în 2030 și pe A8. Cele două autostrăzi nu vor rezolva doar o problemă de infrastructură rutieră, ci vor fi o șansă reală la dezvoltare pentru județul și regiunea noastră. Avem această datorie față de o regiune istorică, ce a dat României mari personalități, valori și resurse de-a lungul timpului. Statul român trebuie să-și întoarcă privirea către Moldova, iar toate aceste proiecte să devină realitate’’, a afirmat, la rândul său, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iaşi.

Declaraţiile au fost făcute la finalul ședinței comune a Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Senatul României, condusă de Toma Petcu, și a Comisiei de economie, buget și finanțe din Parlamentul Republicii Moldova, al cărei președinte este Radu Marian, desfăşurată miercuri la Iaşi. La discuții stadiul proiectelor mari de infrastructură din regiunea Moldovei. a fost prezent și ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.

La întâlnire, în cadrul căreia a fost prezentat stadiul proiectelor mari de infrastructură din regiunea Moldovei. au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care militează pentru construirea autostrăzilor din regiunea Moldovei. Întâlnirea s-a axat pe dezvoltarea parteneriatului din domeniul transporturilor și turismului dintre România și Republica Moldova. De asemenea, în cadrul discuţiilor au fost oferite precizări despre cele trei poduri noi care vor fi construite între România și Republica Moldova și despre viitorii pași pentru construcţia autostrăzii A8.

După încheierea ședinței comune, membrii celor două comisii parlamentare s-au deplasat la Lețcani, unde s-au întâlnit cu autorităţile locale pe tema soluţiilor necesare în vederea rezolvătii problemelor de trafic cu care se confruntă locuitorii din zona respectivă.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;