Lucrările la Spitalul Regional de Urgenţe vor începe până la sfârşitul acestei an

Lucrările la viitorul Spital Regional de Urgenţe (SRU) de la Iaşi ar putea începe până la sfârşitul acestui an, a afirmat, vineri, la Iaşi, Cristina Gafton, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS). În cadrul unei întâlniri organizate la Hotel Ramada, la care au fost prezenţi, alături de autorităţile locale, managerii unităţilor medicale din Iaşi şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Gabriela Gafton a anunţat că proiectul tehnic privind cosntrucţia SRU a fost finalizat şi transmis deja spre avizare Ministerului Sănătăţii (MS) şi ANDIS, organisme care urmează să-şi dea acceptul şi în ceea ce priveşte eliberarea autorizaţiei de construcţie.

“Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate au aprobat o strategie de accelerare a lucrărilor pentru toate cele trei spitale regionale de urgenţe (de la Iaşi, Cluj şi Craiova – n.r.), astfel încât până la sfârşitul acestei luni să putem publica, sperăm noi,  anunţul de intenţie pentru pachetul de lucrări”, a precizat directorul ANDIS, care a adăugat că, în ceea ce priveşte documentaţia tehnică, proiectul Spitalului Regional de Urgenţe de la Iaşi este cel mai avansat în acest moment.

“Construcţia va avea, în total, nouă etaje, dintre care două la subsol. Costul estimat în urma finalizării proiectării este de aproximativ 669 de milioane de euro, sumă care va fi ajustată în funcţie de preţul adjudecat în urma licitaţiei. Lucrările au fost împărţite în două etape, respectiv preliminarii şi lucrări principale, pentru a acoperi din decalajul pe care-l avem în acest moment faţă de planificarea iniţială, astfel încât cel mai târziu în luna septembrie să putem începe împrejmuirea, excavarea şi devierea reţelei electrice pe care o avem în amplasament, urmând ca undeva spre sfârşitul lunii decembrie să începem lucrările principale, adică turnarea fundaţiei şi apoi ridicarea suprastructurii”, a spus Cristina Gafton, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate şi coordonatoare a proiectului Spitalului Regional de Urgenţe de la Iaşi.

“Spitalul va avea un corp principal, cu o amprentă la sol de aproximativ 27.000 de metri pătraţi, care include nivelul unu şi doi, deci este vorba despre un corp unitar. Începând cu etajele 2, 3 , 4 şi 5 vorbim despre partea de clădire care include partea de internare continuă, respectiv saloanele cu paturi pentru pacienţi. Atât construcţia, cât şi echiparea şi dotarea vor fi realizate cu fondurile din cadrul proiectului, deci nu sunt proiecte separate. Este vorba despre un singur proiect, care asigură finanţarea pentru construire, dotare şi echipare. Fondurile provin, în prima parte, din Programul Operaţional Regional (POR) 2014 -2020 al Uniunii Europene, urmând ca în cea de-a doua parte a proiectului, fondurile să fie asigurate din bugetul Programului de Sănătate al Ministerului Sănătăţii”, a declarat Cristina Gafton, care a adăugat că pentru asigurarea co-finanţării celor trei proiecte, Ministerul Finanţelor a făcut un împrumut în valoare de 250 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Prezent la întâlnirea de la Prefectură, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a subliniat importanţa pe care Spitalul Regional de Urgenţe o are pentru locuitorii din zona Moldovei.

“România așteaptă cele trei spitale regionale de urgență de prea mult timp. Pentru Moldova noastră și Moldova de peste Prut, Spitalul Regional de Urgență Iași este chiar o urgență, iar în momentul de față cele 850 de paturi și cele 19 săli de operații vor oferi un act medical tuturor celor care, din păcate, vor fi puși în situația să ajungă la SRU, pentru că nu este o bucurie să ajungi la spital. Din nefericire pentru statul român, fără să dăm vina pe cineva, cred că birocrația va face ca la final costurile să fie foarte mari. Noi am fost depunctați la proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava, tocmai pentru că Iașul are Spital Regional de Urgență. Nu-l are, pentru că nu l-am văzut nici eu, nici cetățenii, iar astăzi așteptăm momentul în care o să punem prima cărămidă. Îmi doresc sincer ca până la finalul anului, așa cum au anunțat reprezentanții MS, să înceapă lucrările la acest obiectiv medical major pentru comunitatea noastră”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.

Preşedintele CJ Iaşi a dat asigurări că autorităţile lucrează la găsirea celor mai bune soluţii în vederea asigurării legăturilor rutiere cu noua unitate medicală.

“În ceea ce priveşte autostrada A8, avem în plan realizarea unei legături dinspre Golăieşti – Rediul Aldei, respectiv a unei bretele care să lege Aeroportul Internaţional Iaşi de Spitalul Regional de Urgenţe, şi care apoi  să coboare spre CA Rosetti, termenul de finalizare a investiţiei, respectiv anul 2027, fiind, considerăm noi, unul cât se poate de realist”, a afirmat Costel Alexe.

La rândul său, prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, consideră că discuţiile purtate cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai autorităţilor locale au fost cât se poate de încurajatoare.

“Din discuţiile pe care le-am avut atât cu reprezentanţii ministerului, cât şi cu cei care se ocupă cu managementul acestui proiect, am concluzionat că 2027 ar putea fi anul în care această investiţie va trebui să fie finalizată, astfel încât noul Spital Regional de Urgenţe să-şi poată primi deja pacienţii”, a mai spus prefectul.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;