Primăria a achiziţionat certificate verzi în valoare de 127 milioane de lei

Primăria Municipiului Iași a achiziționat, recent, încă 254.732 certificate CO2 (EUA) – așa-numitele certificate verzi – în valoare de 22.110.737,60 euro fără TVA (26.311.777,74 euro cu TVA – circa 127 de milioane de lei). Acestea au fost transferate în conturile din Registrul Uniunii Europene de Gaze cu Efect de Seră – RUEGES pentru Municipiul Iași pentru conformarea la legislația de mediu pentru anul 2022. Acordul unic a fost încheiat în termen legal (data limită fiind 30 aprilie) cu compania irlandeză CFP Commodities Limited.

În conformitate cu prevederile din HG 780 / 2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de GES (gaze cu efect de seră – CO2), operatorul care deține o instalație care se desfășoară activități prevăzute în Anexa 1 a acestui act normativ – cum este și cazul municipalității ieșene, în calitate de operator al sistemului centralizat de termoficare – are obligația de a depune la Agenția Națională pentru Protecția Mediului raportul anual de monitorizare a emisiilor de GES generate de instalație în anul precedent.

Acest raport anual trebuie validat de către un verificator acreditat, iar raportarea este trimisă la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, respectiv Agenția Națională pentru Protecția Mediului, care validează și transmite operatorului cifrele validate și care trebuie introduse în RUEGES. În cazul Municipiului Iași este vorba de 254.732 de certificate, corespunzând numărului total de emisii verificate provenite de la cele două instalații, CET I Tudor Vladimirescu și CET II Holboca. După primirea alocărilor gratuite au mai trebuit achiziționate 254.732 de certificate, din care 35.871 pentru CET I Tudor Vladimirescu și 218.861 pentru CET II Holboca, precizează reprezentanţii municipalităţii ieşene într-un comunicat de presă.

Reamintim că, anul trecut, Comisia Europeană a alocat Municipiului Iași, în mod gratuit, un număr de 19.744 certificate verzi, din care 5.818 pentru CET I Tudor Vladimirescu și 13.926 pentru CET II Holboca, pentru energia electrică produsă.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;