Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a prezentat, vineri, la Iaşi, în cadrul unei dezbateri desfăşurate la Prefectură, Programul Naţional de Împăduriri 2022/2026, în valoare de 500 de milioane de euro, finanţat prin intermediul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Acesta prevede împădurirea la nivel nivel naţional a unei suprafeţe de 56.700 de hectare de teren. La eveniment, care a avut loc la Prefectură, a fost prezent, din partea MMAP, secretarul de stat Bogdan Balanişcu.
“Suma totală pentru derularea acestui program este de 500 de milioane de euro la nivel naţional. Nu avem deocamdată o distribuţie pe regiuni sau judeţe a modului în care urmează să fie distribuită această sumă. Orice cetăţean sau instituţie publică care deţine teren sau care face dovada dreptului de folosinţă a unui teren pentru o perioadă de 20 de ani şi are o suprafaţă de măcar jumătate de hectar poate aplica acest program. Terenurile eligibile sunt terenurile agricole, terenurile degradate, păşunile permanente, precum şi o componentă din fondul forestier care a fost afectaă de calamităţi naturale sau dăunători. În concluzie, programul lansat astăzi, la Iaşi, este cel mai simplu, dar şi cel mai bine finanţat program de împădurile din ultimele 33 de ani în România”, a declarat Bogdan Balanişcu. Acesta a adăugat că, de la lansarea oficială a programului, în luna noiembrie a anului trecut, şi până acum, au fost înregistrate peste 700 de solicitări din partea beneficiarilor pentru a fi incluşi în program, însumând circa 6.000 de ha de teren.
Programul prevede că fiecărui beneficiar îi vor fi decontate costurile pentru împădurire, inclusiv costurile necesare întreţinerii plantaţiei pentru primii şase ani. “Mai mult decât atât, după primul an, acesta va primi o primă de sechestrare de carbon în valoare de 456 de euro. Dacă terenul respectiv, care urmează să fie supus împăduririi este unul agricol, pentru primii 12 ani, beneficiarul va primi suplimentar încă 190 de euro”, a mai afirmat Bogdan Balanişcu.
“Dacă este să ne raportăm la judeţul Iaşi, această campanie este foarte importantă pentru că, ştim cu toții, conform ultimelor statistici, nu ne situăm nici ca municipiu şi nici ca judeţ în topul localităţilor care au un aer curat. De aceea, este clar că din acest punct de vdere avem nevoie ca atât Primăria Municipiului Iaşi, cât şi primarii localităţilor din zona metropolitană să cunoască toate aceste detalii din cadrul programului de împăduriri care a fost prezentat astăzi. Este nevoie ca atât municipiul Iaşi cât şi celelalte localităţi din zona metropolitană să poată accesa sumele puse la dispoziţie prin intermediul acestui program, pentru ca populaţia să beneficieze de un aer cât mai curat “, a declarat, la rândul său, Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi.