5:13 pm - Thursday April 19, 2503

Programul ediţiei din acest an evenimentului “Noaptea Muzeelor”

Evenimentul european Noaptea Muzeelor, ajuns în acest an la a XIX-a ediţie, va fi sărbătorit sâmbătă, 13 mai 2023, oferind publicului ocazia de a vizita gratuit expozițiile deschise la muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, după următorul program:

* PALATUL CULTURII (17.00 – 22.00), ora de intrare a ultimului vizitator

 

* MUZEUL de ISTORIE a MOLDOVEI

Expoziția „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită” organizată în spațiile care pun în valoare ruinele Curții Domnești, evidențiind rolul de reședință fortificată, supusă mereu asalturilor militare. Colecțiile de arme albe și de foc, expuse în acest context, dau viață vechilor ziduri, evocând vremurile eroice din istoria vechii capitale a Moldovei;

Expoziția „Socializare și divertisment la 1900” redă atmosfera sfârșitului de secol XIX și început de secol XX ;

Expoziția „Underground Iași – Istorii redescoperite” valorifică patrimoniul local descoperit în urma cercetărilor arheologice efectuate în zonele limitrofe ale centrului istoric al Iașului;

Expoziția de artă plastică „Poezia Muzelor”, proiect expozițional organizat în parteneriat cu Bella Rosenbaum și Yaakov Herev-on (Israel).

 

* MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI

 

Târgul Meșterilor Populari,  ediția a XXIII-a

Manifestare organizată de Muzeul Etnografic al Moldovei, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului”, în perioada 12-14 mai 2023, pe esplanada Palatului Culturii, cu program până la ora 22.00, în data de 13 mai pentru a marca Noaptea  Muzeelor;

Expozițiile „Sărbătoarea în comunitatea religioasă” și „Cotidianul țărănesc: inventivitate şi măiestrie” surprind cele două coordonate fundamentale din viața civilizației arhaice românești: sărbătorescul și cotidianul. Expozițiile creează pentru publicul vizitator o legătură științifică, artistică și spirituală cu o lume arhaică aflată într-un accentuat și îngrijorător proces de disoluție.

* MUZEUL ŞTIINŢEI şi TEHNICII „ŞTEFAN PROCOPIU

 

Expoziția Instrumente de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, un parcurs vizual şi sonor ce permite (re)descoperirea fascinantei lumi a automatelor muzicale, cu întreaga ei paletă de aparate care îi aparţin: cutii muzicale, organete, ceasuri şi albume cu mecanism muzical, simfonioane, polifoane, piane mecanice şi pianole ş.a. Spre deosebire de instrumentele clasice care necesită aptitudini interpretative, cutiile muzicale cu lamele, corzi, clopote sau tuburi sonore sunt acţionate printr-un mecanism cu arc ce declanşează automat melodia înregistrată pe suport;

 

Sala „Ștefan Procopiu”

            ora 19.00 – Spectacol literar-muzical-coregrafic „Reverie de mai”, susținut de elevi de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, în cadrul proiectului „Portativul tânărului artist”, cu participarea Cvartetului de coarde Virtuoso String Quartet, îndrumător: prof. Virgil Popa.

Programul va include momente artistice susținute de elevi de la secția de teatru, îndrumători: prof. Nicolae Ionescu și prof. Denisa Cernat; secția de coregrafie, îndrumători: prof. Rodica Fălișteanu, prof. Adrian Spătărescu și canto clasic, îndrumător: prof. dr. Daniela Ciocoiu. În acest cadru va avea loc un moment muzical susținut la pian de Codrin Cheptine.

Coordonatorii proiectului sunt dr. ing. Monica Nănescu, șef Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și prof. Carmen Zaharia-Danicov, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilăˮ.

În Rotonda Muzeului de Artă va fi prezentată o expoziție de instalații video ce prezintă lucrări de artă video semnate de prof. univ. dr. Florin Grigoraș (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași) și profesor dr. Jose Maria Alonso Calero (Universitatea din Malaga).

* MUZEUL „PONI-CERNĂTESCU” Iași, Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 7B (16.00 – 21.00, ora de intrare a ultimului vizitator)

Vizitarea expoziției permanente;

Vizitarea expoziției „Mărturii documentare aparținând academicianului  Petru Bogdan” ce ilustrează muzeografic rolul pe care l-a avut ca întemeietor de școală și cercetător în domeniul chimiei fizice, distinsul om de știință.

18.00 – Spectacolul de balet  „Începuturiʺ, susținut de ansamblul de copii, cu vârste între 4-16 ani, de la Clubul Dance Studio, coordonați de prof. Alice-Diana Edu. Vor interpreta momente de dans clasic din balete celebre precum: Spărgătorul de nuci, Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită, Coppelia, La fille mal gardee, Don Quijote, Esmeralda, Paquita.

 

* MUZEUL MEMORIAL „MIHAIL KOGĂLNICEANU” Iași, Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 11 (16.00 – 21.00, ora de intrare a ultimului vizitator)

Vizitarea expoziției permanente.

Vizitarea expoziției „Vicii, tabieturi și mici pasiuni nevinovate între sec. XVIII – XX” (12 mai 2023 – 15 ianuarie 2024). Organizatori: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu  Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț și Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău.

ora 16.30 – Recital vocal-instrumental susținut de: Lorena Bulei, Bianca Maria Iova, Maria Vamanu, Elena Consuela Costăchescu, Ioana Rusu, Parascheva Pintili, Antonia Maria Codreanu, Beatrice Maria Florea  de la Clasa de canto și muzică de cameră, prof. dr. Daniela Mihaela Ciocoiu, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Acompaniază la pian: prof. Carmen Costea,  Elena Iușcă, (clasa prof. dr. Ioana Enoiu-Pânzariu), Sara Maria Costandache și Alexandru Ioan Ciotloș (clasa prof. Carmen Șoltuz), Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași

* MUZEUL UNIRII, Str. Alexandru Lăpuşneanu nr. 14 (orele 16.00 – 21.00, ora de intrare a ultimului vizitator)

Vizitarea expoziției permanente.

 

* PALATUL „ALEXANDRU IOAN CUZA” de la RUGINOASA, Str. Unirii, Nr. 34

(16.00 – 21.00, ora de intrare a ultimului vizitator)

Vizitarea expoziției permanente;

Vizitarea expoziției „Chipuri și viața cotidiană cuprinse în bancnote din secolele XIX și XX” care cuprinde o mare diversitate de piese, bancnote si monede atât ca datare cât și ca proveniență a acestora. Astfel, vizitatorii vor putea admira, în vitrinele sălilor de expoziție, bancnote romanești ce ilustrează figuri  alegorice, stema Regatului României, alături de pitorești bancnote cu figuri feminine în port popular emise în sec. XIX-XX care au circulat în zona noastră. Particularitatea lor constă și în faptul că prezintă medalioane cu personalități marcante din istoria noastră: Decebal și Traian, Regele Mihai, Horia, Cloșca și Crișan.

Evenimentul Noaptea Muzeelor a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, iar pe plan naţional este organizat de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), fiind aşteptat cu mare interes în fiecare an.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;