Manifestări organizate la Iaşi cu ocazia Zilei Independenţei de Stat a României

Cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei, miercuri, 10 mai, la Statuia Independenţei din Iaşi a avut loc o ceremonie religioasă şi militară dedicate acestor evenimente.

În discursul său, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a evocat importanţa celor trei evenimente istorice, care au marcat istoria ţării noastre.

Ziua de 10 mai, consacrată aniversării Regalității române, a marcat trei evenimente majore din istoria noastră. Pe 10 mai 1866, principele Carol sosea în București începându-și domnia, în 10 mai 1877 era proclamată solemn independența României față de Imperiul Otoman, iar pe 10 mai 1881 principele Carol a fost încoronat rege al României. Iașul, Oraș Regal și Capitală Istorică a României, are un destin strâns legat de cel al Casei Regale, fiind locul în care a fost pregătită făurirea României Mari de către Regele Ferdinand I al României. În această zi cu totul deosebită pentru istoria neamului românesc, transmit cele mai bune gânduri și deplină gratitudine Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteței Sale Regale Principele Radu, dorindu-le depline împliniri în ducerea mai departe a prestigiului Casei Regale a României, a declarat primarului Mihai Chirica în mesajul adresat participanţilor la eveniment.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a subliniat curajul şi vitejia de care au dat dovadă înaintaşi pentru ca România să-şi obţină independenţa.

”La istoria României și a poporului român nu poți să privești decât cu mândrie pentru că înaintașii noștri nu au precupețit niciun efort pentru a face din România un stat unitar, independent, modern și puternic. Misiunea noastră astăzi este mult mai ușoară decât a fost la momentul Unirii Principatelor în 1860, la Proclamarea Independenței în 1877 sau în timpul celor două Războaie Mondiale, tocmai pentru că înaintașii noștri au acționat cu mult curaj, având întotdeauna ca obiectiv binele comun, lăsându-ne moștenire un stat puternic și independent. Suntem norocoși să avem în istoria țării modele de eroi la care astăzi să privim cu admirație și care să ne inspire să acționăm în lumina binelui comun. Îndreptăm astăzi gândurile bune și recunoștința noastră față de înaintașii care au condus bine destinele României, luând deciziile curajoase în momentele critice și obținând independența”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean.

După discursurile rostite de oficialităţi, manifestările au continuat cu ceremonia de depunere de coroane de flori la Statuia Independenţei, după care, în încheiere, a avut loc defilarea gărzii de onoare.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;