Primăria Municipiului Iaşi Iași se alătură și în acest an evenimentului “Noaptea Muzeelor”, prin deschiderea porţilor Palatului Roznovanu sâmbătă, 13 mai, între orele 18:00 și 24:00, către ieşenii care doresc să viziteze gratuit această clădire simbol a Iașului.
De asemenea, tot sâmbătă, între orele 17:00 și 22:00, ieșenii sunt invitați „La plimbare cu tramvaie de altădată” pe traseul Târgu Cucu – Copou. Două dintre cele mai valoroase exponate ale Muzeului Transportului Public Iași, tramvaiul AEG (1900) și tramvaiul ITB (1959) vor putea fi redescoperite de publicul ieșean de toate vârstele. Accesul în tramvaie se va face pe baza biletului de călătorie achiziționat în prealabil.
Și Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași a definitivat deja programul de evenimente pentru Noaptea Muzeelor, care vor avea atât în sediul principal, cât și în alte spații consacrate.
Muzeul Municipal „Regina Maria”:
– Acces liber în expoziția permanentă.
– Expoziția „Alexandru Ioan Cuza – personalitate europeană”, în cadrul căreia va fi expusă sabia de paradă a domnitorului, primită de la principele sârb Milan Obrenovici în anul 1863. Pe 15 mai 2023 se împlinesc 150 de ani de la moartea domnitorului.
– Expoziția temporară „Sacru și Profan în gravura europeană”, în cadrul căreia va avea loc extragerea câștigătorului lucrării „Casa mătușii”, semnată de Nicolae Săftoiu, oferită de av. George Șerban;
– Spectacol literar-muzical „Parfum de Mai”, cu elevi de la clasa de teatru de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, îndrumător: prof. Nicolae Ionescu; elevi de la clasa de Canto, îndrumător: prof. Diana Neacșu; pian, Natalia Neacșu, îndrumător: prof. Ana Macovei; prezintă prof. Carmen Zaharia Danicov.
– Ședințe foto camera termică – Cerc Experimentis Iași. Vizitatorii își vor putea face fotografii pe care le vor primi gratuit pe e-mail.
Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”:
– Expoziția de artă textilă „Identitate românească”, cu lucrări ale prof.univ.dr. Miruna Hașegan de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.
– Concert cameral susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, coordonați de prof. Petronela Dîrțu (ora 19:00).
Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu”:
– Expoziția „Zestrea… cărări spirituale” a artistei Pușa Pîslaru;
– Spectacol muzical-coregrafic „Noapte de mai” susținut de elevi și cadre didactice de la Colegiul Național de Artă „Octav Băcnilă”, îndrumători: prof. Rodica Fălișteanu și prof. Adrian Spătărescu; participă clasa de coregrafie, clasa de chitară, îndrumător: prof. Marius Țâmpău; ansamblul folcloric coordonat de prof. Veaceslav Bânzari; prezintă: prof. Carmen-Zaharia Danicov.
Palatul Braunstein:
– Parter: Expoziția „Pictori ieșeni în colecții ieșene”.
– Cupola: Expoziția de icoane „Veronica” și workshop „Tehnica aplicării foiței pe icoane”.
– Cupola: Concert cameral susținut de elevi al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, coordonați de prof. Petronela Dîrțu.
– Etajul al doilea: Expoziția „Istoria școlii românești 1864 – 1989”.
– Etajul al doilea: Expoziția de tapiserie „Rădăcini” cu lucrări realizate de Suzana Fântânariu, Cela Neamțu și Miruna Hașegan.