5:13 pm - Sunday April 19, 9378

Programul Interreg NEXT România – Republica Moldova 2021-2027, lansat oficial la Iaşi

Ministerul Dezvoltării, Lurărilor Publice și Administrației (MDLPA), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova, organizează miercuri, 17 mai, la Iași (Hotel Unirea, Sala Cuza), începând cu orele 10.00, evenimentul de lansare oficială a programului de cooperare Intereg NEXT 2021-2027.

Evenimentul are drept scop informarea celor interesați cu privire la existența fondurilor europene destinate dezvoltării comunităților aflate la frontiera dintre cele două state participante.

La eveniment vor fi prezenţi Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Veronica Sirețeanu, ministrul finanțelor din Republica Moldova, reprezentantul Comisiei Europene, precum și reprezentați ai autorităților publice centrale și locale din România și din Republica Moldova.

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova este unul dintre programele de cooperare transfrontalieră finanțate de Uniunea Europeană la granițele externe ale acesteia. A fost dezvoltat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației,  ca urmare a consultărilor cu instituțiile și organismele cu competențe în domeniile prevăzute în regulamentele europene, din România și din Republica Moldova.

Obiectivul programului este de a sprijini dezvoltarea zonelor aflate de-a lungul frontierei, din ambele state participante, și de a consolida cooperare dintre acestea.

Programul Interreg NEXT are un buget de 77 milioane de euro, fonduri nerambursabile, la care se va adăuga contribuția națională. Vor putea primi finanțare proiecte care aduc beneficii comunităților de la frontieră, din județele Iași, Galați, Botoșani, Vaslui (România) și de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educația, turismul și cultura, adaptarea la schimbările climatice, buna guvernanță și managementul frontierei. Programul Interreg NEXT a fost aprobat de Comisia Europeană pe data de 30 noiembrie 2022. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației are rolul de Autoritate de Management pentru acest program.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;