Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat joi, 18 mai, că proiectul depus de Municipiul Iaşi privind reabilitarea, modernizarea, extinderea, echiparea și dotarea integrală a etajului 1 din Corpul C2 precum și a unor porțiuni de la parter și etajul 3 din Corpul C1 din cadrul Spitalului Clinic “Dr. C. I. Parhon” a obţinut finanţarea cu fonduri europene prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Investiţia, în valoare de 25.953.450 de lei lei (circa 5,25 milioane de euro), va fi susținută prin PNRR – Componenta C12 Sănătate – Investiția specifică: I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.
Reamintim că, la începutul acestui an, Municipiul Iaşi a obținut finanțare și pentru un proiect care vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea prin supraetajare (Corpul C11), echiparea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Acesta are o valoare de 20.278.242,29 lei (circa 4,1 milioane de euro) și va fi realizat prin PNRR – Componenta C12 Sănătate – Investiția specifică I1.3: „Unități de asistență medicală ambulatorie”. Prin îmbunătățirea infrastructurii existente vor fi asigurate spații corespunzătoare de acordare a serviciilor medicale în ambulatoriu și vor fi asigurate, în același timp, opt specialități clinice suplimentare, centrul de boli rare și genetică medicală.
La sfârșitul anului trecut, primarul Mihai Chirica a semnat un contract de finanțare europeană și pentru un proiect de modernizare a instalațiilor electrice, instalațiilor pentru fluide și instalațiilor pentru securitate la incendii la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Proiectul are o valoare totală de 10.544.694,92 lei (circa 2,1 milioane de euro) și va fi finanțat prin Programul Operațional Sectorial Infrastructură Mare, valoarea totală a celor trei proiecte ridicându-se la aproximativ 11,45 de milioane de euro
„Investițiile în sistemul de sănătate – din bugetul local și din fonduri europene – reprezintă una dintre cele mai profitabile investiții, fiindcă aportul vieții sănătoase la economie este uriaș. O comunitate sănătoasă înseamnă un oraș în care domnește bunăstarea! Iașul are o școală excelentă de medicină și, dacă însoțim buna pregătire a specialiștilor cu o infrastructură medicală de calitate, atunci comunitatea ieșeană și orașul nostru nu vor avea decât de câștigat!”, a declarat primarul Mihai Chirica.