Dumitru Prunariu, Doctor Honoris Causa al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a decernat luni, 22 mai, în Sala Senatului, titlul de Doctor Honoris Causa domnului dr. ing. Dumitru Dorin PRUNARIU, singurul cosmonaut român ajuns în spațiul cosmic până în prezent.

Ceremonia a fost deschisă de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

“De–a lungul existenței de peste 162 de ani a Universității noastre, au fost acordate, până astăzi 133 de titluri de Doctor Honoris Causa. Prima ceremonie a fost organizată în martie 1934. Dintre cele 133 de titluri acordate, 8 au fost primite de către personalități din domeniul Fizicii. Astăzi, la cea de-a 134-a ceremonie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității noastre, ne revine onoarea de a-l omagia pe domnul dr. Ing. Dumitru Dorin Pruanriu”, a spus rectorul UAIC.

Laudatio a fost prezentat de către prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu, decanul Facultății de Fizică a UAIC, care la începutul discursului a evidențiat faptul că la data decernării titlului de Doctor Honoris Causa s-au împlinit 42 de ani de când domnul dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu s-a întors pe Pământ din misiunea avută în spațiul cosmic.

În continuare a fost elogiată personalitatea și activitatea invitatului, care nu se rezumă doar la rolul de explorator al cosmosului: „Domnul dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu are o activitate științifică și profesională remarcabilă, cu importante contribuții referitoare la cunoașterea și studierea spațiului cosmic, beneficiază de o largă recunoaștere internațională a activității sale profesionale și a adus beneficii importante la promovarea și dezvoltarea mediului științific din România și la nivel internațional. Cariera domniei sale ilustrează un exemplu de perseverență, ambiție și dedicare în ceea ce privește cercetarea spațială și dezvoltarea programelor spațiale naționale, cât și promovarea valorilor românești în mediul internațional”, a declarat prof. univ. dr . habil. Cristian Enăchescu, decanul Facultății de Fizică a UAIC.

După acordarea titlului și înmânarea diplomei de Doctor Honoris Causa de către prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, festivitatea s-a încheiat cu alocuțiunea susținută de dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu, în care a mulțumit pentru conferirea acestei distincții.

„Sunt mândru și recunoscător că am fost propus de Facultatea de Fizică și s-a aprobat de către Senatul Universității să primesc titlul de Doctor Honoris Causa al celei mai vechi instituții de învățământ superior din România, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, instituție care continuă o tradiție a excelenței și inovației în educație și cercetare”, a spus Dumitru Prunariu.

În continuare, dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu a susținut o prelegere în premieră despre explorarea și exploatarea lunii.

Titlul de Doctor Honoris Causa a fost acordat, în urma propunerii formulate de Facultatea de Fizică din cadrul UAIC, pentru pregătirea profesională, activitatea socială și civică marcată de pasiune, rezultatele deosebite obținute în domeniul cercetării aerospațiale, prestigiul deosebit la nivel internațional, precum și contribuția la promovarea și dezvoltarea mediului științific din România.

Dumitru Dorin Prunariu s-a născut la Brașov, la data de 27 septembrie 1952. A început să își manifeste interesul pentru zbor încă de la o vârstă fragedă, pasiunea sa fiind influențată și de fascinația exercitată de primul zbor în spațiul cosmic al lui Iuri GAGARIN, apoi de misiunea spațială americană Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care a ajuns pe Lună. După absolvirea liceului a studiat la Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnica din București, facultate pe care o finalizează în anul 1976. Apoi lucrează o perioadă ca inginer la Întreprinderea de Construcții Aeronautice (IAR) din Ghimbav, unde, dacă nu ar fi devenit cosmonaut, ar fi construit elicopterele și avioanele la care visa din copilărie.

În 1978, dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu a fost selectat ca membru al echipei de candidați cosmonauți ai României în cadrul programului Intercosmos, devenind și ofițer activ al Aviației Militare Române. După o perioadă de pregătire de trei ani, fiind cel mai performant dintre candidați, a devenit primul și, deocamdată, singurul român care a zburat în spațiu.

În cadrul misiunii Soyuz 40, care s-a desfășurat în perioada 14-22 mai 1981, tânărul cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu a parcurs peste 5 milioane de kilometri, a înconjurat de 125 de ori globul terestru și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Comisia de acordare a titlul de Doctor Honoris Causa a fost formată din prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (președinte), Prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu, decanul Facultății de Fizică, prof. univ. dr. Răzvan Liţcanu, decanul Facultății de Matematică, prof. univ. dr. Cătălin Galeş, de la Facultatea de Matematică, conf. univ. dr. Ionuț Topală, prodecanul Facultății de Fizică și Conf. univ. dr. Sebastian POPESCU, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (membri).

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;