Primul autobuz electric cu lungimea de zece metri ajunge astăzi la Iaşi

Primul autobuz electric cu lungimea de zece metri, achiziţionat de Primăria Municipiului Iaşi (PMI) prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), urmează să ajungă în cursul zilei de astăzi în garajul Companiei de Transport Public (CTP).

“Începem o nouă etapă în amplul program de modernizare a transportului public din orașul nostru! Primul autobuz electric cu lungimea de 10 metri, cumpărat cu fonduri europene, a fost încărcat de furnizorul din Ilfov și va ajunge mâine (miercuri, 31 mai – n.r.) în orașul nostru! Iașul va beneficia de 24 de astfel de autobuze electrice de 10 metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA. Acestea vor fi livrate până la sfârșitul anului”, a scris primarul Mihai Chirica, marţi, într-o postare pe Facebook.

Contractul privind achiziţionarea celor 24 de autobuze electrice cu lungimea de zece metri a semnat în luna decembrie, la Iaşi, în prezenţa primarului Mihai Chirica şi a reprezentanţilor SC BMC Truck&Bus SA, firma câştigătoare a licitaţiei organizată de Ministerul Dezvoltării.

Cele 24 de autobuze care vor fi livrate de SC BMC Truck & Bus SA au o valoare de achiziție de 47.280.008 lei, fără TVA (56.263.209,52 lei, cu TVA, circa 11,4 milioane de euro). Pe lângă cele 24 de autobuze electrice cu lungimea de zece metri, contractul prevede şi achiziţionarea unui număr de 24 stații de încărcare lentă și a şapte stații de încărcare rapidă.

Autobuzele au o autonomie de 130 de kilometri cu instalația de aer condiționat pornită. Vehiculele au o capacitate de 24 de locuri pe scaune și 72 de locuri în picioare. Stațiile de încărcare lentă vor asigura o încărcare totală timp de maxim șase ore, iar stațiile rapide vor furniza, în circa 10 minute, energie suficientă pentru o deplasare de circa 60 de kilometri.

Municipiul Iași nu este la prima colaborare cu SC BMC Truck & Bus SA, de la care a cumpărat în 2016 opt autobuze EuroBus Diamond.

Grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia, în total, de 76 de mijloace de transport electrice (32 de tramvaie și 44 de autobuze electrice), în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, respectiv circa 94 de milioane de euro.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;