Lucrările la esplanada din faţa Teatrului Naţional au intrat în ultima fază a descărcării arheologice

O primă etapă importantă, însă absolut necesară pentru începerea lucrărilor de refacere şi modernizare a esplanadei care face legătura între Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” şi pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, urmează să fie finalizată în această lună, odată cu eliberarea avizului de descărcare arheologică de către Ministerul Culturii. Este vorba despre lucrările executate pe şantierul deschis în zona centrală a oraşului, în faţa Teatrului Naţional, care includ refacerea în totalitate a zonei.

“Lucrările de refacere a esplanadei din faţa Teatrului Naţional au intrat în ultima fază a descărcării arheologice. Practic, începând de săptămâna trecută s-a dat startul săpăturilor în zona din faţa străzii Agatha Bârsescu, în faţa Teatrului Naţional, de unde s-au scos deja câteva sute de metri cubi de pământ. Sperăm să terminăm cu săpăturile în această săptămână, după care aşteptăm raportul final din partea Direcţiei Judeţene de Cultură în ceea ce priveşte descărcarea arheologică. Săpăturile pe acest şantier au început pe data de 3 iulie 2022, ele urmând să se încheie în luna iunie 2023, deci este vorba, practic, despre un an – atât a durat etapa descărcării arheologice pentru acest şantier. Nu ne plângem, însă, pentru că suntem un oraş istoric, iar astfel de vestigii se găsesc la orice pas în oraşul nostru”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

“În acest moment, valoarea estimată a proiectului este de 14 milioane de lei. Se va reface întreaga esplanada din faţa Teatrului Naţional. Sperăm să nu avem influenţe foarte mari cauzate de creşterea preţului la materiale. Finanţarea investiţiei este asigurată de la bugetul local şi o vom duce până la capăt, astfel încât să piutem reda Iaşului cât mai repede această esplanadă. Sperăm ca iarna care va veni să ne găsească într-o oarecare finalizare a lucrărilor, cel puţin în privinţa lucrărilor mari, de infrastructură, refacerea fântânilor arteziene sau structura amfiteatrului, pentru ca, eventual, să ne mai rămână pentru anul viitor doar realizarea unor placaje sau finisări din piatră naturală, aşa cum sunt ele prevăzute în proiect”, a adăugat şeful municipalităţii.

Potrivit proiectului, durata estimată de execuție a lucrărilor este de 12 luni. În final, terenul amenajat va avea o suprafață de 9.744 metri pătrați, din care 7.200 de metri pătrați spații verzi. Lucrările includ amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural cu exploatarea cât mai eficientă a spațiului existent, păstrarea compoziției existente a ansamblului cu componente de personalizare și intervenții în noi amenajări și completări cu elemente de mobilier urban, realizarea și montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, repoziționare arbori, trasee de circulații pietonale, iluminat exterior parc etc. Lucrările vor include, de asemenea, demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe în conformitate cu normele și exigențele actuale în construcții. Totodată, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;