Ieşenii pot vizita muzeele pe baza “biletului verde”

În perioada 7 – 9 iunie, trei obiective muzeale din rețeaua Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), respectiv Muzeul „Vasile Pogor”, Casa Dosoftei și Casa Muzeelor (cu cele cinci muzee componente), vor putea fi vizitate de către ieşeni pe baza “biletului verde”, ce poate fi obținut în schimbul deșeurilor reciclabile din categoria plastic (pet-uri), aluminiu (doze de bere sau suc) și sticlă (ambalaje de sticlă). Un “bilet verde” = 5 materiale reciclabile, din aceeași categorie sau combinate.

Evenimentul, organizat de Consiliul Județean (CJ) Iași, în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, are ca scop promovarea nevoii de protejare a naturii prin creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor și valorificarea ulterioară a acestora.

Acțiunea, la care s-a alăturat și Colegiul „Virgil Madgearu”, care va susține buna desfășurare a activității cu voluntari, se desfăşoară sub genericul „Respectăm natura, Promovăm cultura!”.

Pentru a vizita Casa Dosoftei sau Muzeul „Vasile Pogor”, vizitatorii trebuie să ofere la schimb cinci materiale reciclabile. Pentru a vizita toate cele cinci muzee din cadrul Casei Muzeelor, vizitatorii trebuie să ofere la schimb 15 materiale reciclabile. Biletul verde poate fi ridicat de la intrarea în fiecare muzeu, acolo unde ADIS Iași a instalat pubele pentru a fi depozitate materialele reciclabile aduse de vizitatori.

 „Este o bucurie să văd materializată această frumoasă inițiativă și anul acesta. Nu există lucruri mai frumoase decât cele care se fac de la om la om pentru o cauză comună: să avem un Iași mai Verde. Oamenii sunt din ce în ce mai implicați și responsabili când vine vorba de protejarea mediului înconjurător. Acest lucru ne dă încredere că putem avea o comunitate pe care să știm să o prețuim, să o protejăm, pentru a trăi sănătoși și a avea o mai bună calitate a vieții. Cei care înțeleg lucrul acesta merită răsplătiți și cum am fi putut face asta mai bine dacă nu prin a le deschide ușa către frumosul patrimoniu al Iașului, reprezentat de trei dintre cele mai frumoase muzee din țară”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iaşi.

“Mă bucur că am ajuns la a doua ediție a campaniei “Protejăm natura, promovăm cultura”, desfășurată împreună cu Consiliul Județean Iași și Muzeul Național al Literaturii Române. Așteptăm cât mai mulți vizitatori la muzeele participante la acest eveniment pentru a demonstra că protejarea mediului înconjurător a devenit un stil de viață asumat de ieșeni”, a precizat, la rândul său, Răzvan Gheorghiu, directorul ADIS Iași.

„E al doilea an în care participăm la această campanie și ne bucură mult faptul că n-a rămas doar o inițiativă punctuală, ci iată că devine o obișnuință. M-a impresionat încă de anul trecut succesul campaniei, mai exact implicarea oamenilor și a comunității. Nu pot spera decât ca proiectul să atragă tot mai mult atenția asupra „patrimoniului verde” pe care trebuie să-l gestionăm cu toții mult mai bine decât în trecut”, a declarat Lucian Dan Teodorovici, managerul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;