Cadrele medicale din judeţul Iaşi s-au aflat astăzi în grevă japoneză

Membrii Sindicatului Sanitas din judeţul Iaşi s-au aflat miercuri în grevă japoneză, nemulumiţi de neaplicarea legii salarizării bugetarilor. Cadrele medicale s-au prezentat la serviciu purtând banderole albe pe braţ, fără a înceta lucrul.

“Revendicările pentru care astăzi salariaţii din sistemul sanitar se află în grevă japoneză sunt legate de faptul că Legea nr. 153/2017, de salarizare a bugetarilor, nu a fost aplicată integral şi vorbim aici de faptul că orele care sunt lucrate în zilele de sâmbătă şi duminică sau cele din timpul nopţii nu sunt plătite la salariul actual, ci la nivelul salariului din 2018. De asemenea, vorbim de faptul că preţurile au crescut foarte mult în ultima perioadă, inflaţie este la cote foarte ridicate, iar categoriile de angajaţi din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială nu au beneficiat din anul 2018 de nicio majorare salarială. Este vorba, de asemenea, şi de faptul că nu în toate unităţile din sistemul sanitar sunt acordate voucherele de vacanţă pentru angajaţi, lucru de care, în mod normal ar trebui să beneficieze toţi bugetarii. Nu în ultimul rând, este vorba despre o finanţare nu tocmai corectă în ceea ce priveşte unităţile sanitare, în condiţiile creşterii preţurilor la materialele sanitare, medicamente şi utilităţi şi despre necesitatea unei reaşezări a categoriilor de angajaţi din sistemul sanitar în noua lege de salariazare care urmează să intre în vigoare de la anul”, a declarat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi.

Acesta a afirmat că a primit asigurări din aprtea reprezentanţilor Guvernului că revendicările înaintate de sindicalişti vor fi rezolvate în cel mai scurt timp.

“Un prim pas în rezolvarea acestor revendicări s-a făcut deja. Am primit ieri un proiect de modificare a OG nr. 68/ , în sensul acordării la nivel maxim a salariilor celor care nu sunt la nivel maxim din Anexa 2 – Sănătate şi asistenţă socială – şi mă refer aici la personalul sanitar auxiliar(fizicieni, kinetoterapeuţi, personal TESA), însă este nevoie de mai mult, respectiv este nevoie ca şi celelalte categorii de salariaţi din sistemul sanitar să beneficieze de o creştere a veniturilor. Conforma a ceea ce s-a stabilit în PNRR, statul român trebuie să elaboreze o nouă lege de salarizare a bugetarilor, iar guvernanţii – cu care ne-am întâlnit zilele trecute la Bucureşti – au promis că în septembrie vom avea finalizat un draft de lege, pentru a putea fi aprobat ulterior în Parlament, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024. Dorim ca prin această lege să fie fie rezolvate, în primul rând, toate inechităţile existente în actuala lege şi cele care vin din legile anterioare, inechităţi foarte mari, ,care au condus la situaţii în care angajaţi din aceeaşi specialitate să aibă venituri diferite”, a precizat  liderul de sindicat.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;