125 de ani de la înființarea sistemului de transport public cu tramvaie electrice la Iași

În contextul aniversării a 125 de ani de la înființarea sistemului de transport public cu tramvaie electrice la Iași, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, în calitatea sa de partener, vă invită vineri, 9 iunie, începând cu ora 12.00, la Palatul Culturii, la o serie de evenimente organizate de Compania de Transport Public Iași, în parteneriat cu Asociația Tramclub Iași, Primăria Municipiului Iași, Atelier Spre și Traduceri cu tâlc.

Cu acest prilej va avea loc evenimentul de lansare a primului volum bilingv „Iași – istoria tramvaiului/ tram history”, urmat de  vernisajul expoziției „Tramvaiul ieșean la 125 de ani”.

Lucrarea „Iași – istoria tramvaiului/ tram history” aduce în prim-plan istoria îndelungată și tumultoasă a tramvaiului ieșean. Conținutul sintetizează cele mai importante evenimente istorice, contextualizând rolul tramvaiului în evoluția orașului Iași. Cele 35 de tipuri de tramvai care au circulat la Iași, vagoane pentru călători, utilitare și prototipuri, au fost ilustrate având la bază descrieri, litografii și fotografii de arhivă. Autorii, Silviu Teodor-Stanciu, designer și lector dr. la Facultatea de Arte Vizuale și Design (UNAGE), și Tiberiu Teodor-Stanciu, arhitect și asist. dr. la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” (TUIASI), reunesc în acest volum pasiunea și experiența acumulată în cercetarea de peste 10 ani a istoriei transportului public ieșean și experiența acumulată din proiectele culturale, educaționale, artistice aplicate în colaborare cu CTP Iași. Traducerea în limba engleză este semnată de Adina-Maria Simion, traducător și interpret, istoria tramvaiului ieșean putând fi descoperită și pe plan internațional. Volumul este publicat la Editura Junimea din Iași, fiind finanțat de către Compania de Transport Public Iași.

Expoziția „Tramvaiul ieșean la 125 de ani” reunește 35 de panouri A1, care ilustrează toate tipurile de tramvai care au circulat în Iași, precum și o colecție valoroasă de obiecte istorice din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași. Vizitatorii se pot bucura de două zone interactive, o colecție de compostoare mecanice din perioada 1978-1996, precum și de o colecție de scaune de tramvai dispuse în ordine cronologică. Expoziția va putea fi admirată până pe 9 iulie 2023, în holul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet).

Întreaga activitate culturală marchează deopotrivă și aniversarea „Zilei Transportatorului”, sărbătorită la nivel național în fiecare a doua zi de vineri din luna iunie.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;