Autospecială dotată cu roboţi pentru intervenţii speciale la incendii, la ISU Iaşi

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași va primi în dotare o autospecială dotată cu roboți care operarează de la distanță în cazul unor intervenții riscante, pentru protejarea vieţii pompierilor. Anunţul a fost făcut de subprefectul Marian Grigoraş, într-o postare pe contul personal de Facebook. Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a achiziţionat patru autospecale pentru transport roboţi în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, valaorea totală a investiţiei ridicându-se la peste cinci milioane de euro.

Cele patru autospeciale, care vor fi distribuite către Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă  București – Ilfov, Brașov, Iași și Mureș, au fost prezentate oficial, miercuri, la sediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, subsecretarului de Stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul MAI, şi a inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Dan Iamandi, .

Autospecialele sunt destinate intervenției rapide în cazul incendiilor de mari proporții înregistrate la obiective și platforme industriale, fixe și mobile, precum și în zone comerciale (cu potențial de explozie), în spații închise sau deschise (contaminate chimic, biologic și nuclear), cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului.

De asemenea, roboții pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului și a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acțiune, transport echipamente și persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor și transmiterea informațiilor despre acesta către un monitor, colectarea și transmiterea imaginilor foto și video atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, detecție chimică și nucleară, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;