Sindicatele din educaţie aşteaptă apariţia în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind creşterea cu 25% a salariilor pentru personalul din învăţământ şi majorarea la 50% începând de anul viitor a primei tranşe prevăzută în noua grilă de salarizare a bugetarilor. Astfel, potrivit actuului normativ care urmează să fie emis de Executiv, salariile cadrelor didactice vor creşte începând din luna iunie cu 1.300 de lei brut, în timp ce salariul unui profesor debutant va creşte cu 31%, respectiv de la 2.400 de lei brut în prezent la 3.100 de lei brut.
“Aşteptăm proiectul de Ordonanţă de Guvern pentru a-l trimite liderilor de sindicat din unităţile de învăţământ. Mai departe, aceştia urmează să-i consulte pe colegii noştri aflaţi în grevă. De această dată, vom cere nu doar un sondaj în rândul membrilor de sindicat, ca până acum, ci le vom solicita acestora să-şi exprime şi olograf opţiunea, respectiv dacă sunt de acord sau nu cu propunerea Guvernului. Dacă ei vor hotărî că greva trebuie să continue, vom continua greva, dacă, însă, ei acceptă oferta Guvernului, atunci vom încheia şi noi greva”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP ) – filiala Iaşi.
Potrivit acestuia, liderii de sindicat din învăţământ vor da un răspuns la propunerea Guvernului până cel târziu luni dimineaţă, la ora 10.00, aşa cum a cerut premierul Nicolae Ciucă.
“În măsura în care vom primi în timp util textul Ordonanţei de Guvern sunt convins că membrii noştri de sindicat vor putea să facă o analiză temeinică pe baza acestui document, în aşa fel încât mâine dimineaţă (luni, 12 iunie – n.r.) să avem un răspuns rapid din partea colegilor şi mă refer aici la liderii sindicali din unităţile de învăţământ”, a spus Laviniu lăcustă.
Referitor la posibilitatea respectării calendarului stabilit de minister pentru susţinerea examenlor naţionale, preşedintele USLIP – filiala Iaşi a precizat că, în cazul în care greva va înceta, există toate şansele ca acesta să se desfăşoare conform planificării iniţiale.
“Dacă membrii noştri de sindicat vor accepta oferta înaintată de Guvern, cred că putem vorbi despre examenele din anii terminali (Evaluarea Naţională pentru elevii claselor a VIII-a şi examenul naţional de Bacalaureat pentru elevii din clasele a XII-a şi a XIII-a – n.r.) date la timp. Rămâne, însă, de văzut cum s-ar putea recupera zilele şi activităţile educative care nu s-au putut desfăşura în lunile mai şi iunie, astfel încât să avem garanţia primirii salariilor profesorilor pentru zilele neefectuate în perioada respectivă. Asta este o condiţie pe care noi o avem, pentru că, altfel, consider că această ofertă nu poate fi considerată una chiar atât de stabilă în condiţiile date”, a afirmat Laviniu Lăcustă.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat sâmbătă, după întâlnirea avută cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie că luni, Executivul va aproba o Ordonanţă de Urgenţă prin care salariile personalului didactic, nedidactic şi auxiliar din învăţământ vor creşte cu 25%. De asemenea, OUG prevede ca începând cu anul viitor, în noua grilă de salarizare a bugetarilor, salariul unui profesor debutant să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie, precum şi creşterea de la 40% la 50% a primei tranşe din majorarea salarială prevăzută de legea salarizării bugetarilor. Ordonanţa mai prevede acordarea unei sume de formare profesională în valoare de 1.500 de lei pentru personalul didactic și auxiliar și de 500 de lei pentru personalul nedidactic.