Punctul vamal de la capăt CUG ar putea fi mutat în apropierea şoselei de centură

Punctul vamal de la capăt CUG ar putea fi relocat pe amplasamentul actualei şosele de centură a oraşului, în apropierea comunei Miroslava, a anunţat Petru Movilă, administratorul public al municipiului Iaşi. Potrivit acestuia, propunerea a fost înaintată de Primăria Municipiului Iaşi, ca urmare a disconfortului creat locuitorilor din zona CUG de numărul mare de TIR-uri care staţionează în perimetrul Tehnopolis în aşteptarea efectuării operaţiunilor de control vamal.

“În perioada următoare va avea loc o întâlnire la sediul Autorităţii Naţionale Vamale din România referitoare la mutarea punctului de vămuire situat la capăt CUG în zona localităţii Miroslava, la marginea şoselei de centură a municipiului Iaşi, respectiv în zona parcurilor industriale din apropiere. Au fost discuţii cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale Vamale, cu cei de la Direcţia Regională Vamală şi respectiv cu cei de la Primăria Miroslava. Deja a fost identificată o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, pe care Primăria comunei Miroslava urmează să o pună la dispoziţia Autorităţii Naţionale Vamale pentru organizarea şi desfăşurarea acestei activităţi. După această procedură juridică, Autoritatea Naţională Vamală va trebui să aloce banii necesari pentru proiectarea şi construcţia unui punct de vămuire în municipiul Iaşi destinat autovehiculele care transportă marfă”, a declarat Petru Movilă.

În urmă cu trei luni, primarul Mihai Chirica a cerut în mod expres proiectanţilor şi consultanţilor care se ocupă cu întocmirea documentaţiei pentru construcţia Autostrăzii  A8 Ungheni – Iaşi  – Târgu Mureş să ia în calcul înfiinţarea unui nou punct vamal, adiacent segmentului de autostradă din imediata apropiere a municipiului Iaşi, unde să fie mutat cel care operează în acest moment la Tehnopolis.

“Le-am propus să ia în calcul două amplasamente. Este vorba de o zonă aflată pe teritoriul administrativ-teritorial al comunei Miroslava, aflat în vecinătatea viitorului Institut Regional de Boli Cardiovasculare, iar pentru celălalt amplasament am propus să se analizeze posibilitatea mutării punctului vamal în viitorul Parc Industrial din comuna Leţcani. Le-am argumentat propunerea noastră prin faptul că actualul punct vamal de la Tehnopolis este depăşit din punct de vedere logistic, traficul din zonă devenind foarte aglomerat din cauza TIR-urilor care parchează în zonă. Cei de la Ministerul Transporturilor au fost receptivi la propunerile noastre şi au promis că în viitorul traseu al autostrăzii vor introduce şi proiectul înfiinţării unui punct vamal pe unul din amplasamentele propuse de noi”, declara primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, înfiinţarea şi operaţionalizarea unui punct vamal pe traseul Autostrăzii A8 ar fi nu numai oportună ci şi perfect logică, în condiţiile în care transportul auto de mare tonaj va tranzita autostrada. “Corect este ca această operaţiune să fie facilă pentru acest tip de transport şi cel mai bine este ca aceasta să se petreacă într-o zonă specială care să se regăsească în apropierea autostrăzii, mai ales că, odată cu finalizarea acestui obiectiv de interes naţional, vom înregistra creşteri substanţiale a indicilor de trafic”, afirma şeful municipalităţii.

Punctul vamal din capăt CUG, din apropierea Tehnopolis, a fost mutat în anul 2015, după ce acesta a funcţionat mai mulţi ani în zona bulevardului Nicolae Iorga. De atunci şi până în prezent, numărul camioanelor de tonaj greu care tranzitează municipiul Iaşi pentru operaţiunile de comisionariat vamal a crescut considerabil, ducând la aglomerarea traficului în zona respectivă.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;