5:14 pm - Thursday May 1, 1000

Tânăra soprană ieşeană Noemi Onucu, câştigătoare a concursului Verum Solitus Vocal Competition

Tânăra soprană a Operei Naţionale Române din Iaşi (ONRI), Noemi Onucu, a câştigat premiul pentru voce feminică la Concursul liric Verum Solitus Vocal Competition, desfăşurat la Cluj-Napoca, al cărui preşedinte al juriului a fost mezzosoprana Viorica Cortez.

La concurs, organizat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca în colaborare cu Asociația Culturală New Hope în perioada 6-9 iunie, au participat interpreți cu vârsta maximă de până la 35 de ani din România și Republica Moldov, câștigătorii având şansa de a putea evolua pe scenele instituțiilor lirice din România.

Noemi Onucu (16 ani), elevă la Liceul Naţional de Artă Octav Băncilă din Iaşi, a debutat pe scena ONRI la gala de deschidere a stagiunii 2022/2023 interpretând rolul Gildei în aria “Caro nome” din opera “Rigoletto” de Giuspeppe Verdi, fiind considerată de către specialişti una dintre cele mai talentate tinere soliste lirice din ţară. În prezent, Noemi este colaboratoare a Operei Naţionale Române din Iaşi.

Printre cei zece finalişti ai conciursului s-au aflat şi Ivan Dikusar și Cezar Octavian Ionescu, solişti angajați ai Operei Naționale Române din Iași.

“Premiul obținut de marea speranță din Iași, care a debutat pe scena Operei locale în deschiderea stagiunii actuale, 2022-2023, reprezintă o confirmare a evoluției spectaculoase pe care Noemi a avut-o în acest an la Concursul Internațional „Giulio Neri”, organizat la Teatro degli Oscuri din Torrito di Siena. În Italia, solista din Iași a obținut Premiul I și Premiul „Gaetano Donizetti” la o competiție care l-a avut ca președinte al juriului pe legendarul bariton italian Leo Nucci”, se arată într-un comunicat al Operei Naţionale Române din Iaşi.

 „Mă bucur enorm că Noemi a confirmat încrederea pe care Opera Națională Română din Iași i-a acordat-o, prestația ei de la concursul Verum Solitus Vocal Competition fiind de excepție. Sunt convins că dacă va continua să muncească la fel de mult va deveni una dintre stelele scenelor lirice ale lumii. Felicitări merită și Ivan Dikusar și Cezar Octavian Ionescu, care s-au prezentat excelent la competiția de la Cluj-Napoca” a decalarat, la rândul său, Andrei Fermeșanu, managerul interimar al Operei Naționale Române din Iași.

Teatrul liric din Iași a acordat la Verum Solitus Vocal Competition două premii speciale, sopranei Ana Stănescu și baritonului Sebastian Balaj, ambii din Cluj-Napoca. Aceștia vor fi prezenți pe scena instituției ieșene în spectacole din stagiunea 2023-2024.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;