12 produse alimentare inovative la ECOTROPHELIA 2023, competiție organizată de USV

12 echipe cu tot atâtea produse alimentare inovative, respectiv „Puffin”, „Meatatelli”, „Oystermashedroom”, „WAW JellyCandies”, „EcoCrunch”, „Artizanii Gustului”, „VelvetLavania”, „JulfFIT”, „InnoCandy”, „Color-Griss”, „RevolutionaryButchers” și „Omega3 Bologna Sausage” s-au înscris la cea de-a IX-a ediţie a Concursului Național ECOTROPHELIA România 2023, întrecere studențească pentru crearea de noi produse alimentare, care va avea loc în perioada 15-17 iunie la Universitatea de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad”.

Organizată de USV Iaşi în parteneriat cu Asociaţia Specialiștilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR), la competiţie participă reprezentanţi din cinci centre universitare (12 echipe, 59 de studenți şi 23 de coordonatori).

Concursul se anunță a fi unul foarte strâns, întrucât câştigătorii fazei naționale de la USV Iași vor reprezenta România la Concursul Internațional „ECOTROPHELIA EUROPE 2023”, care va avea loc în perioada 8 – 9 octombrie la Koln (Germania).

Deschiderea oficială a ECOTROPHELIA 2023 va avea loc joi, 15 iunie, în  Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a Universităţii de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad”, de la ora 10.00, iar prezentarea publică a produselor înscrise în concurs va avea loc în foaierul Aulei Magna, cu începere de la ora 11.00. Tot pentru data de 15 iunie au fost prevăzute prezentările în plen, urmând ca jurizarea produselor înscrise în competiție și decernarea premiilor să aibă loc vineri, pe 16 iunie 2023.

ECOTROPHELIA EUROPE 2023, faza națională de la USV Iași îl are ca președinte al juriului pe Cătălin BÎLBÎE de la SC EXPERGO BUSINESS NETWORK SRL, iar ca membri pe Adrian DOBRE de la MULTIVAC România, Irina Mihaela MATRAN de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Cecilia Oana ȚUGULIA de la Asociația producătorilor locali produs în Iași și Paul Corneliu BOIȘTEANU de la USV Iași.

„Pentru trei zile, putem spune că centrul industriei alimentare se va muta la Iași. Toți cei care proiectează și concep fișe tehnologice ale produselor alimentare au în vedere ca acestea să fie funcționale, cu valori nutritive ridicate și care țin cont de conceptele de sustenabilitate. Ne mai dorim ca toate produsele ce vor fi în competiție să fie brevetate și să se regăsească cât mai curând în liniile de producție, având în vedere că aproape toate echipele au încheiate contracte de parteneriate cu unități procesatoare”, a declarat șef lucr. dr. Marius Ciobanu, Facultatea de Agricultură a USV Iași.

Concursul are drept scop încurajarea creativității studenților în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman, prietenoase cu mediul înconjurător și este deschisă tuturor studenților înscriși la programele de studii de licență și masterat. Pe de altă parte, ECOTROPHELIA are ca scop și formarea de personal pentru industria alimentară europeană care să fie bine informat, să gândească ecologic și sustenabil.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;