“Festivalul Iei – România Autentică”, la cea de-a VII-a ediţie

Primăria Municipiului Iaşi invită ieșenii, dar și turiștii, în preajma Sânzienelor, în mai multe locuri din oraș, la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Iei – RomânIA Autentică.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, principalele evenimente vor fi organizate în Piața Palatului Culturii, după cum urmează:

* Târgul meșterilor populari, în perioada 23 – 25 iunie 2023, organizat de Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Asociația ART – Meșteșugurile Prutului și Muzeul Etnografic din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”. Câteva zeci de meșteri populari vor expune și comercializa obiecte tradiționale autentice legate în special de portul popular din Moldova, dar și din alte zone ale țării.

* Târg cu produse alimentare tradiționale, în perioada 23 – 25 iunie 2023, organizat de Primăria Municipiului Iași în colaborare cu Academia Română – Filiala Iași și Asociația Rural Development Research Platform. O serie de producători locali vor amenaja standuri de unde vor putea fi achiziționate produse apicole, de carmangerie, lactate, fructe de sezon și produse realizate după rețete tradiționale: siropuri, gemuri, dulcețuri etc.

* Spectacol de muzică populară, sâmbătă, 24 iunie:

13:30 – 14:00: Tineri interpreți (Diana Crăcană, Maria Ionescu, David Simion)

14:00 – 16:00: Ansamblul Artistic „Constantin Arvinte”

16:00 – 16:20: Ștefan Pintilii

16:20 – 16:40: Biatrice Duca

16:40 – 17:00: Ștefan Deaconița

17:00 – 17:20: Loredana Colotin

17:20 – 18:00: Dan Doboș

18:00 – 19:00: Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă”

19:00 – 19:40: Viorica Macovei

19:40 – 20:20: Laura Lavric

În timpul spectacolului vor fi împărțite ecusoane personalizate participanților care vor purta ie. De asemenea, va fi organizată o tombolă în cadrul căreia trei participanți îmbrăcați în ie vor primi din partea organizatorilor câte un coș cu bunătăți tradiționale.

* Sâmbătă, 24 iunie 2023, la ora 18:00, la Palatul Braunstein va fi organizat vernisajul expoziției „Ia românească – artă și simbol”, organizată de Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” și Institutul de Filologie Română „A. Phillipide”. Vor fi expuse costume tradiționale din colecția Andreea Romila.

* Nu în cele din urmă, în perioada 23 – 25 iunie, în Parcul Expoziției va fi organizată cea de-a XXIII-a ediție a Târgului meșteșugarilor. În jur de 50 de meșteri populari din toate zonele țării. Peste 50 de expozanţi din toate zonele ţării vor comercializa produse de artizanat, ţesături, bijuterii, ouă încondeiate, împletituri din nuiele, sculpturi, picturi, săpunuri naturale, obiecte de vestimentaţie rustică, vase din cupru etc.

Conducerea Primăriei Municipiului Iași încurajează ieșenii și turiștii să participe la aceste evenimente și să poarte ie pentru a-și manifesta atașamentul față de valorile tradiționale românești! „Festivalul Iei a cunoscut un succes deosebit în edițiile organizate înaintea pandemiei, cu un record de circa 30.000 de persoane în 2018. Dincolo de numărul participanților, importantă este atmosfera de autentică și frumoasă sărbătoare românească. A fost evidentă emoția, bucuria și mândria pură, pozitivă și tonică a oamenilor față de tradițiile românești, ceea ce ne arată că este de datoria noastră să le păstrăm, să le continuăm și să le punem în valoare. Vă așteptăm cu drag!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;