Prof. univ. dr. Daniel Ioan Tătaru a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a decernat vineri, 23 iunie, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, titlul de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Daniel Ioan Tătaru, de la University of California, Berkeley, Statele Unite ale Americii, membru al Academiei Americane de Arte și Științe.

Ceremonia a fost deschisă de rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, care a declarat că instituţia pe care o conduce este mândră şi onorată să omagieze un specialist de talie mondială în domeniul matematicii, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu 33 de ani, acesta a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din Iași, ca șef de promoție, cu media generală 10.

„Acum 33 de ani, în perioada 14-24 iunie, se desfăşura în Facultatea de Matematică examenul de diplomă al promoţiei 1990, din care făcea parte şi Domnul Profesor Daniel Tătaru, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai şcolii matematice ieşene. A urmat construcția unei cariere exemplare la unele dintre cele mai prestigioase universități de peste ocean, atingerea unui profesionalism şi a unei excelențe recunoscute de întreaga comunitate ştiințifică din domeniul matematicii”, se arată în laudatio, care a fost prezentat de către prof. univ. dr. Răzvan Liţcanu, decanul Facultății de Matematică a UAIC.

După acordarea titlului și înmânarea diplomei de Doctor Honoris Causa de către prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, festivitatea s-a încheiat cu alocuțiunea susținută de prof. univ. dr. Daniel Ioan Tătar, care a mulțumit pentru conferirea acestei distincții.

„Sunt foarte onorat pentru decernarea acestui titlu de Doctor Honoris Causa, sunt foarte emoționat să fiu înapoi aici după atâția ani de la absolvire, să fiu aici lângă domnul profesor Barbu, care mi-a ghidat primii pași în cercetarea matematică. Sunt bucuros să văd în sală câțiva dintre foștii mei dascăli dar și foști colegi de facultate, colaboratori și chiar unul dintre studenții mei care este din Iași”, a afirmat prof. univ. dr. Daniel Ioan Tătaru, care a susținut în continaure o prelegere despre ecuații care descriu propagarea undelor neliniare.

Titlul de Doctor Honoris Causa a fost acordat, în urma propunerii formulate de Facultatea de Matematică din cadrul UAIC, pentru succesele remarcabile din domeniul matematicii, pentru rezultatele şi contribuţiile profunde, inovatoare şi de mare anvergură referitoare la unele clase de ecuaţii diferenţiale şi aplicaţii ale acestora și pentru excelenţa reprezentării şcolii ieşene de matematică.

Daniel Tătaru s-a născut la 6 mai 1967 la Piatra Neamț, oraş în care a urmat studiile preuniversitare. Pasiunea şi talentul său pentru matematică s-au manifestat încă din acei ani, stimulate de familie şi profesorii săi. În perioada liceului a participat în fiecare an la etapa națională a Olimpiadei de Matematică, obținând Premiul Special în anul 1982 şi Premiul I în anii 1983, 1984, 1985. Selecționat în lotul național, a participat la două ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică, unde a obținut de fiecare dată medalia de aur şi locul I absolut, cu punctajul maxim: în 1984, în Cehoslovacia, şi în 1985, în Finlanda. A devenit student al Facultății de Matematică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în anul 1986.

Între 1992 şi 2001, Daniel Tătaru a fost cadru didactic al Northwestern University, Evanston, Illinois, urmând toate treptele carierei din sistemul nord-american. Între 1995 şi 1997 a fost membru al Institute for Advanced Study, Princeton University, poate cea mai prestigioasă instituție dedicată cercetării pe plan mondial. Apoi, în 2001, a devenit profesor al University of California, Berkeley, unde activează şi în prezent.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;