E.ON România se alătură Asociației Zi de Bine care a demarat „La masă cu mine”, un program de nutriție și sport pentru copiii cu tulburări alimentare derulat în colaborare cu Alina Manuela Ciufu, psiholog clinician și psihoterapeut, dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriționist, și Andrei Burlacu, kinetoterapeut, maseur și antrenor personal specializat în mișcare funcțională.
Asociația pentru Prevenirea și Tratamentul Tulburărilor de Alimentațieestimează că peste 400.000 de români se confruntă cu tulburări de alimentație.Femeile și fetele sunt cele mai afectate de acest lucru, fiind a treia cea mai comună boală cronică în rândul acestora.
Programul axat pe tulburări alimentare la copiii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, în special copii care se confruntă cu supraponderalitate,este derulat în perioada iulie-decembrie 2023. Acesta este adresat și părinților, adulții care pot contribui semnificativ la rezolvarea problemelor de alimentație ale copiilor.
Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, vor oferi 40.000 de euro pentru acest proiect.
Programul începe cu o tabără de șapte zile, organizată la Straja (Hunedoara), în perioada 9-16 iulie 2023, pentru 33 de copii cu vârste între 8-14 ani. În tabără, fiecare copil va fi însoțit de unul dintre părinți. Copiii și părinții vor fi împărțiți pe grupe de lucru și vor participa la activități gândite și ghidate de specialiști, un medic nutriționist, un psiholog și un specialist în mișcare funcțională, dar și la activități de relaxare, pregătite de instructorii taberei.
„Uneori ne simțim captivi în situații care par fără scăpare, care ne epuizează și la care ne este greu să găsim o soluție în timp util, indiferent dacă suntem adulți sau copii. Cei mici sunt în acel moment alvieții în care au nevoie de prieteni, să râdă și să se simtă apreciați, iar orice impediment, fie el de natură emoțională sau fizică, le poate zdruncina încrederea în sine și îi plasează într-un loc al rușinii, fricii și poate chiar al bullyingului. Acest proiect este, de fapt, despre soluții, încredere de sine, iubire și baze sănătoase, pornind de la importanța unui stil de viață sănătos și echilibrat”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
Timp de șase luni, specialiști în domenii complementare vor crea obiceiuri sănătoase pentru cei mici, dar și pentru părinții lor, cum ar fi mișcarea consecventă, hrănirea regulată cu alimente sănătoase și gestionarea stresului. Astfel, copiii câștigă amintiri, o comunitate din care să facă parte, stimă de sine și încrederea că se pot simți mai fericiți și mai sănătoși decât au crezut vreodată că este posibil.
„Acest program este minunat prin formatul pe care îl abordează. Eu am mai participat în tabere pe această tematică, dar ele nu au continuat după cele șaptezile. Și de multe ori am constatat chiar o înrăutățire a situației pe termen lung, deoarece, nesusținuți, copiii au revenit la vechile obiceiuri, ba chiar mai rău, pentru că s-au simțit și abandonați”,a declarat Alina Ciufu, psihoterapeut.
Prin jocuri, exerciții și dinamică de grup, copiii vor învăța în fiecare zi o strategie diferită care le va permite să se întoarcă la viața de zi cu zi mai bine pregătiți pentru a face față obstacolelor din școală și comunitate, cum ar fi hărțuirea, discriminarea și alimentația nesănătoasă. Părinții vor participa activ la activitățile gândite, cu scopul de a înțelege mai bine problemele de sănătate și emoționale ale copilului, aspecte ce țin de nutriție sănătoasă, dar și cum să facă față situației și să comunice mai bine cu copiii lor.
„Orice părinte sau persoană adultă relevantă din viața copilului poate constata la un moment dat o creștere sau scădere în greutate, o disfuncție în creștere și un anumit comportament alimentar care înseamnă că mănâncă mai mult noaptea decât ziua, că mănâncă mai multe dulciuri decât mâncare, că mai mult stă pe telefon decât face altceva. Când devine un tip de comportament o tulburare alimentară? În momentul în care te afectează fizic, emoțional și psihosocial – o retragere din grupul de prieteni, teama de a merge la școală, sport excesiv și altele”, a adăugat dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriționist.
Pregătirea fizică a fiecăruia se va axa pe exerciții de postură, exerciții de motricitate și coordonare, exerciții pentru dezvoltarea vitezei și reacției sau exerciții cu greutatea propriului corp pentru a favoriza dezvoltarea armonioasă.
Pentru a se asigura că vor fi aplicate obiceiurile și recomandările din timpul taberei, programul va continua și după încheierea acesteia, cu sesiuni de grup obligatorii (câte una pe lună), alături de specialiști, pentru a monitoriza și consolida rezultatele obținute și pentru a preveni întoarcerea la rutina care a cauzat problemele inițiale.
E.ON România se implică și în acest an în cauzele Asociației Zi de Bine. Luna trecută s-a alăturat asociației pentru amenajarea primilor 20 de kilometri de traseu tematic pentru iubitorii de natură pe „Via Soarelui”, traseu ce unește 15 localități din arealul Dealul Mare și trece prin județele Prahova și Buzău.