Timp de două săptămâni, Iaşul devine capitala tenisului românesc

În perioada 10-16 iulie, Baza Sportivă Ciric găzduieşte cea de-a IV-a ediţie a “Concord Iaşi Open” – turneu de categoria ATP Challenger 100, unul dintre cele mai așteptate evenimente din calendarul sportiv din România și cel mai important eveniment sportiv din zona Moldovei. O săptămână mai târziu, în perioada 17-23 iulie, tot la Baza Sportivă de la Ciric, va avea loc cea de-a II-a ediţie a  turneului “BCR Iași Open”.

Turneul “Concord Iaşi Open” – de categoria ATP Challenger Tour, are premii totale de 130.000 de dolari şi 100 de puncte ATP, pe tabloul principal fiind înscrişi jucători clasați între locurile 80 și 400 în ierarhia mondială, printre aceştia numărându-se şi tenismanii români David Nicholas Ionel (192 ATP), Filip Jianu (312 ATP), și ieşeanul Cezar Creţu (405 ATP). “BCR Iaşi Open”, turneu de categoria WTA 125, al doilea cel mai important turneu de tenis feminin din România, după Transylvania Open, turneu de categoria WTA 250, găzduit de Cluj-Napoca, are în acest an premii totale de 115.000 de dolari și 160 de puncte WTA.

 ”Patru ani au trecut extrem de repede, parcă mai ieri încercam să organizăm prima ediție. Cred că în acest an ne aflăm în una din cele mai bune perioade din tenisul românesc ca număr total de turnee internaționale, atât pentru jucători, cât și pentru jucătoare. Dacă vom reuși să ținem această a doua săptămână de Wimbledon, ne permite un mix foarte bun de jucători cu nume și jucători din România. Ne-am gândit cu ce poate Iașul să concureze pe termen lung, astfel încât turneele să reprezinte și un reper de eficiență, nu numai o fugă după puncte. Cred că identitatea Iașului poate să rămână pe termen lung cea de a organiza un turneu mixt, de aceea mi-am dorit să aduc săptămâna fetelor lângă cea a băieților”, a declarat Andrei Oriță, deținătorul licențelor ATP și WTA, în cadrul conferinței de presă desfăşurate vineri, 7 iulie, la Baza Sportivă de la Ciric.

Prezent la întâlnirea cu ziariştii, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a afirmat că organizarea celor două turnee reprezintă o oportunitate pentru oraşul nostru, Iaşul devenind astfel, pentru două săptămâni, capitala tenisului românesc.

”Deschidem o nouă pagină dintr-un șir început în urmă cu patru ani împreună cu domnul Andrei Oriță. Iașul va deveni capitala tenisului românesc, începând cu 10 iulie. Depunem un efort constant, în fiecare an și se văd rezultatele, pentru că am atras atenția întregii lumi. Investiția noastră este de aproximativ un milion de lei, dar e important că numele nostru a apărut pe toate site-urile de specialitate, s-a vorbit frumos despre orașul nostru, este o oportunitate pentru a ne prezenta lumii întregi. Sperăm să putem duce aceste turnee mai departe. Îi sunt recunoscător domnului Andrei Oriță pentru faptul că a avut o idee bună și a dus-o până la capăt”, a menţionat primarul Mihai Chirica.

”Mă bucur să fiu din nou la Iași, sunt foarte mândru de ceea ce a realizat Andrei Oriță împreună cu Primăria. Sperăm ca ambele concursuri să aibă cât mai mulți spectatori, vor fi meciuri extraordinare, tablourile la fete și la băieți sunt mai puternice ca niciodată. Jucătorii noștri au crescut în clasament și sperăm să avem și la băieți reprezentanți în fazele finale, cum am avut la fete, anul trecut. Vă așteptăm la tenis, pentru că vor fi două săptămâni de spectacol”, a subliniat, la rândul său, Andrei Pavel, cel mai de succes tenismen român din ultimii 20 de ani, directorul turneului Concord Iași Open.

”Este o bucurie pentru mine să fiu aici, am ocazia să joc acasă la acest eveniment foarte frumos organizat și le mulțumesc organizatorilor pentru ocazia oferită de a putea să joc la Iași. Meciurile cu adversari mai mari sunt cele care ne cresc și sunt bucuros că vom avea jucători valoroși aici. Astfel prindem experiență și putem urca în clasament. Eu m-am pregătit foarte bine, sunt încrezător și îmi doresc să fac o figură frumoasă, iar rezultatele să se vadă pe teren. Vă invit pe toți să ne bucurăm de acest eveniment”, a spus tenismanul ieşean Cezar Crețu, calificat pe tabloul principal la “Concord Iaşi Open”.

Câştigătorul de anul trecut al turneului “Concord Iaşi Open” este brazilianul Felipe Meligeni Alves, care l-a învins în finală pe spaniolul Pablo Andujar în trei seturi: 6-3, 4-6, 6-2. Câştigătorul a fost recompensat de către organizatori cu un cec în valoare de 12.250 de euro şi 100 de puncte ATP, în timp ce învinsul său a primit un cec în valoare de 7.200 de euro şi 60 de puncte ATP.

În ceea ce, priveşte turneul “BCR Iaşi Open” – ediţia 2022, acesta a fost câştigată de Ana Bogdan, care a învins-o în finală pe unguroaica Panna Udvary, 6-2, 3-6, 6-1 la seturi. Pentru succesul în finală, Ana Bogdan a primit un cec în valoare de 15.000 de dolari şi 160 de puncte WTA, iar învinsa sa un cec în valoare de 8.000 de dolari şi 95 de puncte WTA.

Filed in: Informațía zilei, Sport

Comments are closed.

;