Întâlnire a reprezentanţilor Alianței Române a Universităţilor de Știință și Tehnologie cu ministrul Educației

Alianţa Română a Universităţilor de Ştiinţă şi Tehnologie (ARUST) şi-a anunţat disponibilitatea de a sprijini cu expertiză realizarea legislației secundare necesară a fi elaborată de către Ministerul Educaţiei după intrarea în vigoare a Legii Învățământului superior, în special ceea ce priveşte programele naționale definite prin noul act normativ. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii ARUST după întâlnirea pe care au avut-o, joi, cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Rectorii universităților membre ARUST consideră că finanțarea de către Ministerul Educației a consorțiilor pentru învățământ dual reprezintă o decizie importantă care să poată permite sprijinirea studenților și lansarea programelor de studii în sistem dual precum și consolidarea parteneriatului dintre universități, operatorii economici și autoritățile locale.

ARUST apreciază în mod special existența în cadrul Legii învățământului superior a Programului național pentru domeniile științelor exacte, ingineriei, tehnologiei și matematicii și susține în continuare necesitatea creării unui cadru coerent și predictibil, care să ofere șansa tinerilor pentru a se forma în aceste domenii.

“Criza profundă de resursă umană în domeniile STEM, care conduce la imposibilitatea dezvoltării economiei, atât la nivel național cât și european, trebuie să reprezinte o preocupare majoră a decidenților –autorități naționale, locale, universități, companii – preocupare împărtășită de cvasitotalitatea specialiștilor din domeniile educației, industriei, dar și autorități la nivel european și global.

Prin profilul universităților partenere, ARUST reprezintă astăzi, la nivel național, cel mai mare formator și furnizor de resursă umană înalt calificată în domenii prioritare economiei românești, factor esențial al unei dezvoltări sustenabile. Sunt acoperite o largă și diversă paletă de specializări de maximă actualitate și importanță strategică, precum știința calculatoarelor, automatizări industriale, robotică, microelectronică, autovehicule electrice, energii regenerabile, sisteme flexibile de fabricație, clădiri inteligente, cybersecurity, inteligență artificială, blockchain, infrastructură critică, reziliență la dezastre, arhitectură și urbanism, și multe alte noi tehnologii ce prefațează acest secol al high-tech.

Suntem încredințați că doar prin dialog vom putea să construim instituții de învățământ superior mai puternice, puse în folosul societății”, se precizează într-un comunicat semnat de rectorii universităţilor membre ale ARUST.

În cadrul întâlnirii cu ministrul Educaţie, reprezentanţii ARUST au discutat despre mai multe subiecte importante pentru instituțiile de învățământ superior membre ale alianței, printre care finanțarea corectă, transparentă și predictibilă a universităților, precum şi susținerea rețelelor de universități europene, atât din punct de vedere legislativ/metodologic cât și financiar, la nivel național cât și la nivel european.

Din Alianța Română a Universităţilor de Știință și Tehnologie (ARUST) fac parte Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Politehnica” din Timișoara, Universitatea Tehnică de Construcții București și Universitatea de Arhitectura și Urbanism „Ion Mincu” din București, reprezintă interesele a peste 85.000 de studenți din domeniul științe inginerești, arhitecturii și urbanismului, această structură reprezentând interesele a peste 85.000 de studenți din domeniul științe inginerești, arhitecturii și urbanismului.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;