Consilierii judeţeni ieşeni au aprobat miercuri proiectul de hotărâre privind avizarea proiectelor declarate câștigătoare în cadrul sesiunii din anul 2023 a „Programului Județean de Dezvoltare Economico-Socială Iași pentru perioada 2021-2024” și a încheierii contractelor de finanțare cu beneficiarii. Astfel, pentru anul în curs, Consiliul Județean Iași a alocat din bugetul propriu suma de 7.750.000 de lei pentru modernizarea piețelor și a terenurilor de sport, fiind majorată suma alocată pentru COMPONENTA B – Construirea/ modernizarea/ reabilitarea terenurilor de sport pentru copii şi tineret, de la valoarea de 2.500.000 de lei pe apel de proiect la 5.250.000 de lei pe apel de proiect.
Tot în şedinţa de miercuri, aleşii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre prin care cinci unităţi administrativ teritoriale, respectiv comunele Tomești, Voinești, Scânteia, Plugari, Ciortești, vor beneficia de finanțare nerambursabilă în vederea construirii, modernizării sau reabilitării piețelor și târgurilor. Valoarea cumulată a cererilor de finanțare declarate câștigătoare pe COMPONENTA A este de 2.342.153,52 lei (inclusiv TVA).
În ceea ce privește COMPONENTA B privind construirea, modernizarea sau reabilitarea terenurilor de sport pentru copii și tineret au fost declarate câștigătoare 16 UAT-uri, respectiv orașul Podu Iloaiei și comunele Scobinți, Tomești, Popricani, Miroslava, Belcești, Valea Lupului, Moțca, Aroneanu, Dagâța, Erbiceni, Mogoșești-Siret, Cristești, Al. I. Cuza, Tansa și Heleșteni. Valoarea cumulată a cererilor de finanțare declarate câștigătoare pe această componentă este de 5.096.177,52 (inclusiv TVA).
„Este pentru al doilea an consecutiv când sprijinim comunitățile din județul Iași prin acordarea unei finanțări nerambursabilă din bugetul propriu al Consiliului Județean Iași, în vederea construirii de noi terenuri de sport și piețelor sau modernizării celor existente. Interesul primăriilor față de „Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială Iași pentru perioada 2021-2024” ne-a determinat să majorăm anul acesta bugetul total alocat, să continuăm să sprijinim dezvoltarea comunităților și să eliminăm discrepanțele economice, sociale și culturale, la nivel județean, dintre zonele rurale și zonele urbane. În urmă aprobării proiectelor declarate câștigătoare de către plenului Consiliului Județean Iași, urăm succes în implementarea proiectelor celor 21 de unități administrativ-teritoriale.”, a declarat Marius Dangă, cicepreședintele Consiliului Județean Iași, la finalul şedinţei desfăşurate în Sala Mare a Prefecturii.
În ceea ce privește investițiile în infrastructura rutieră, plenul Consiliului Județean Iași a aprobat demararea procedurii de achiziție publică pentru servicii de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul de investiție „Modernizare drum județean DJ 208 I: Blăgești (DN 28 A) – Crivești – Vânători (DJ 208 N), km 0+000 – 1+500” și aprobarea unui credit de angajament pentru programul de lucrări la Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași, în valoare de 8.427.138,70 cu T.V.A. pentru anii 2023 – 2024.
Tot în ședința de miercuri au fost aprobate două proiecte ce vizează aprobarea Acordului de Finanțare între județul Iași – Consiliul Județean Iași și Raionul Cimișlia – Consiliul Raional Cimișlia pentru implementarea proiectului „Asistență de calitate pentru copiii cu cerințe educationale speciale din Raionul Cimișlia” și aprobarea încheierii Acordului de Cooperare între județul Iași din România și Raionul Cahul din Republica Moldova.