Ziua Imnului Național a fost sărbătorită sâmbătă, 29 iulie, la Iaşi, printr-o ceremonie militară şi religioasă care s-a desfăşurat începând cu ora 10.00 în Piața Tricolorului. La manifesări au fost prezenţi, alături de reprezentanţii autorităţilor locale (prefectul Bogdan Cojocaru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Dangă, administratorul public al municipiului Iaşi, Petru Movilă), șeful de stat major al Brigăzii 15 Mecanizată ,,Podu Înalt” Iaşi, colonelul Ionel Munteanu, membri ai asociațiilor veteranilor de război, militari în rezervă și în retragere precum și reprezentanți din structurile Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Iași.
“Astăzi la Iași, ne-am reunit pentru a celebra însemnătatea istorică, tradiția și dragostea pentru patrie pe care Imnul Național „Deșteaptă-te Române” le-a insuflat în sufletele noastre de-a lungul timpului. Acesta ne amintește că suntem o națiune cu o identitate puternică, alcătuită din oameni curajoși și devotați țării noastre. Fiecare acord al imnului reprezintă o legătură strânsă între trecut și prezent, între strămoși și urmași, într-un lanț nesfârșit al iubirii față de patrie. Cu mândrie și respect, cântăm la unison imnul național al României, pentru a reafirma faptul că suntem o comunitate unită, cu un trecut bogat și un viitor promițător. Îl cântăm pentru eroii noștri, pentru cei care și-au jertfit viața pentru apărarea valorilor noastre și pentru libertatea noastră. Traversăm momente dificile, marcate de agresiune armată în fața unor provocări fără precedent. În contextul internațional actual, România continuă demersurile de consolidare a relației transatlantice, asumându-și valori fundamentale, precum libertatea și solidaritatea. Astăzi, mai mult ca oricând, mesajul imnului are un impact puternic, făcând apel la unitate națională, curaj, demnitate și responsabilitate. Să prețuim valorile naționale, să prețuim tradițiile noastre și să protejăm cu înverșunare patria! La mulți ani Imnului Național al României! La mulți ani, români!”, se arată în mesajul rostit de Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi.
„Deșteaptă-te române este un simbol al unității și credinței, fundament al întemeierii statului național unitar român, cu un mesaj valorificat în cultura românească de peste un secol și care ilustrează strigătul de luptă, valorile și idealurile eroilor unei întregi națiuni. În fiecare moment ca cel pe care îl trăim astăzi avem datoria de a promova principiile unui stat liber, puternic și unit și de a onora memoria celor care s-au sacrificat pentru noi și pentru toate generațiile ce vor urma. Deși au trecut atât de mulți ani, iar societatea și valorile după care ne ghidăm s-au schimbat, semnificația simbolică a Imnului național rămâne la fel de puternică. Să cinstim în fiecare moment Imnul „Deșteaptă-te române”, alături de celelalte simboluri ale României și să rămânem fideli identității naționale. „Acum ori niciodată” să fie deviza noastră în îndeplinirea fiecărui țel nobil care poate duce la dezvoltarea țării noastre”, a spus, în discursul său, Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iaşi.
„Alături de drapelul național, Imnul ne este permanent în suflet, ca un gând al mândriei și bucuriei de a aparține neamului românesc. Oriunde ne-am afla, Imnul Național este intonat de inima noastră, înălțându-ne și reamintindu-ne faptele de glorie ale celor care s-au sacrificat pentru țară. În această zi de celebrare a Imnului Național al României, să ne înclinăm cu recunoștință în fața curajului și viziunii înaintașilor noștri, ziditorii patriei și ai rostului de a fi români! La mulți ani, dragi români, de Ziua Imnului Național!”, se scrie în mesajul postat de primarul Mihai Chirica.
După discursurile oficialităţilor locale a urmat un program artistic susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Iași și Corul Marii Uniri al Ateneului Iași, manifestările încheindu-se cu defilarea Drapelului de Luptă şi a Gărzii de Onoare, constituită din militari din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată, Batalionului 151 Infanterie, Centrului Militar Zonal Iași și angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.
Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie. Versurile Imnului Naţional „Deșteaptă-te române!” aparţin poetului Andrei Mureşanu, iar muzica lui Anton Pann, acesta fiind cântat pentru prima dată în ziua de 29 iulie a anului 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.