Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii ar putea fi construit cu fonduri de la Uniunea Europeană

Consiliul Județean (CJ) Iaşi va depune spre finanțare prin Programul Operațional de Sănătate (POS) 2021 – 2027 al Uniunii Europene un proiect în vederea construirii unui Spital Clinic Integrat de Boli Respiratorii în municipiul Iaşi. Investiția, în valoare de 150 de milioane de euro, ar urma să fie realizată în zona Bucium, precizează reprezentanţii administraţiei judeţene.

Potrivit proiectului, Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii ar urma să fie ridicat pe amplasamentul actualei Secții “Clunet” a Spitalului de Pneumoftiziologie, din Şoseaua Bucium nr. 330, şi va avea o capacitate de 350 paturi, din care 320 de paturi pentru spitalizare continuă, zece paturi pentru spitalizare de zi şi 20 de paturi pentru terapie intensivă.

Valoarea totală estimată a investiției este de 116,5 milioane de euro, fără TVA, aceasta urmând să fie realizată prin intermediul Programului Operațional Sănătate 2021-2027, instrumentul de finanțare «Mecanismul de Redresare și Reziliență»”. Viitoarea unitate medicală va fi dotată şi echipată la standarde europene, astfel încât să poată oferi cele mai bune condiții pentru tratarea pacienților cu afecțiuni respiratorii. De asemenea, latura ştiintifică și didactică va putea fi realizată în spații conforme.

“Este un proiect născut dintr-o nevoie urgentă a comunității noastre, pentru că actualul Spital de Pneumologie are grave deficiențe, fiind segmentat în patru secții aflate în patru corpuri de clădire diferite, toate în stare de degradare și situate la mare distanță una de cealaltă, ceea ce îngreunează mult actul medical și tratamentul integrat al pacienților. Cea mai bună soluție pe care am găsit-o a fost să punem bazele unui nou spital, un spital integrat de boli respiratorii, o construcție nouă pe actualul amplasament al Secției a IV-a Clunet din Bucium, prin care ne propunem creșterea calității actului medical, într-o clădire modernă, care să asigure condiții și facilități la standardele actuale. În acest nou spital urmează să funcționeze atât secțiile actuale, cât și structuri noi prin care vom răspunde nevoilor de îngrijiri medicale ale comunității”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iaşi.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean precizează că alte 165 de milioane de lei, obținute prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, urmează să fie investite pentru proiectele de reabilitare, modernizare și dotare a clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Spitalul de Pneumoftiziologie, din strada Iosif Cihac, și a secției “Pașcanu” a acestei unităţi medicale.

“Investiția în infrastructura medicală nu este o cheltuială, ci o investiție în viitorul nostru. Este o investiție în sănătatea și prosperitatea comunității. Prin modernizarea spitalelor, extinderea capacităților și dotarea lor cu tehnologie medicală de ultimă generație, ne vom asigura că profesioniștii noștri din domeniul medical au instrumentele necesare pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă pacienților’’, a adăugat Costel Alexe, președintele CJ Iaşi.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;