Pompierii ieşeni, dotaţi cu o nouă autospecială de mare capacitate pentru stingerea incendiilor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului (ISUJ) Iaşi a primit din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) o nouă autospecială de stingere cu apă şi spumă.

Achiziţionarea maşinii de stingere a incendiilor de mare capacitate (10.000 de litri) s-a făcut în cadrul Proiectului Operațional Infrastructură Mare (POIM) al Uniunii Europene, denumit „Viziune 2020”, implementat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care prevede dotarea cu echipamente specifice de stingere a incendiilor a inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, în vederea creșterii eficienței intervențiilor pompierilor în caz de incendiu.

Astfel, din total celor 20 de autospeciale de stingere, zece – cu o capacitate de 4.000 de litri fiecare – au fost distribuite în județele Bacău, Botoşani, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Mureş, Olt, Suceava. Vrancea şi Bucureşti-Ilfov, iar alte zece – cu o capacitate de 10.000 de litri fiecare – au ajuns în în județele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Galaţi, Iaşi, Suceava, Timiş şi Bucureşti-Ilfov.

Mașinile sunt destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere.

“Reînnoirea parcului auto este o prioritate esențială pentru a ne asigura că echipamentele noastre sunt moderne și eficiente în misiunile de salvare, iar aceste investiții reprezintă un pas important în această direcție”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă

În document se reaminteşte faptul că în luna iunie 2021 au fost semnate două Acorduri-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor. În baza semnării celor două acorduri, în valoare totală estimată de 779.670.873,52 lei, cu TVA (aproximativ 159 milioane de euro), au fost încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 de litri, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri.

În total, numai în ultimul an, 220 de mașini de stingere au intrat în dotarea pompierilor români, din care 140 cu capacitatea de 10.000 l de apă, iar 80 cu capacitatea de 4.000 de litri de apă, precizează reprezentanţii IGSU.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;