Ministrul Culturii, Raluca Turcan, consideră absolut necesară construcţia unui nou sediu al Operei Naţionale Române din Iaşi (ONRI), în condiţiile în care, în prezent, instituţia îşi desfăşoară activitatea într-o serie de locaţii care nu oferă condiţiile necesare pentru desfăşurarea unui act artistic de calitate.
Aflată, miercuri, în vizită de lucru la Iaşi, Raluca Turcan a declarat că ministerul pe care îl conduce, împreună cu autorităţile locale, depun eforturi pentru identificarea în cel mai scurt timp a unui teren liber de sarcini pe care să fie ridicat viitorul sediu al Operei.
“Proiectul de construire a unei noi Opere la Iași este un motiv important al prezenței mele aici. Este un proiect pe care, împreună cu autoritățile locale, îmi doresc să îl ducem la bun sfârșit și am vrut să mă asigur că nu există niciun fel de piedici în ceea ce privește terenul. Pentru prima dată în țară există resurse pentru construirea de la zero a unei instituții culturale și Iașul se poate situa pe această hartă a construirii de instituții culturale de la zero. Atât timp cât Ministerul Culturii a parafat un acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și pentru investiția în clădirea unei noi Opere la Iași, este o datorie atât din partea ministerului cât și a autorităților locale ca acest lucru să devină realitate. De la preluarea mandatului meu, suntem într-o corespondență permanentă cu autoritățile locale și am agreat cu toții un calendar de parcurs, astfel încât să fie pregătită documentația pentru ca Ministerul Culturii, în proiectul pe care îl are pentru finanțare, să primească un teren liber de sarcini și să poată începe construcția”, a afirmat Raluca Turcan.
“Ministerul Culturii este în continuare interesat să investească în infrastructura culturală ieșeană, prin proiectul privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România, între ale cărui obiective se numără și o nouă sală de spectacole pentru Opera Națională Română Iași. În ceea ce privește găsirea unei soluții optime pentru amplasamentul viitorului sediu, apreciez că o decizie nu poate fi luată fără respectarea condițiilor tehnice și de suprafață solicitate de beneficiar. Ca în cazul tuturor marilor orașe, și Iașul dispune cu greu de terenuri centrale, compacte, lipsite de sarcini, cu situație juridică și de proprietate clară. Doresc să asigur ieșenii și pe reprezentanții Operei că finanțarea alocată este în continuare disponibilă. Aceasta rămâne, însă, în analiză, până la lămurirea tuturor aspectelor tehnice și juridice referitoare la propunerea de a prelua terenul ApaVital din zona Copou care nu este, în acest moment, liber de sarcini. Discuțiile de astăzi cu directorul ApaVital, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, și primarul Iașului, Mihai Chirica, au fost de bun augur și mă aștept să conducă la un avans în preluarea terenului. O decizie va putea fi adoptată numai după analiza altor documente pe care le-am solicitat chiar în aceste zile autorităților ieșene. Dialogul este în continuare unul activ, instituția noastră colaborând sub auspicii constructive cu municipalitatea și Consiliul Județean”, a mai spus ministrul Culturii.
“Mă bazez pe sprijinul și înțelegerea Ministrului Culturii, Raluca Turcan, pentru a face din domeniul cultural ieșean o prioritate de rang înalt. Împreună, vom lucra pentru a face ca Iașul să strălucească și să rămână un pol cultural și spiritual în continuă evoluție. Suntem hotărâți să stimulăm viața culturală a județului și să consolidăm statutul Iașului de capitală culturală și spirituală a României. Colaborarea cu Guvernul României este esențială pentru atingerea acestui obiectiv ambițios. Noul sediu al Operei va fi un loc de întâlnire pentru artiști talentați, va găzdui spectacole impresionante și va oferi o platformă pentru exprimarea creativității în toate formele sale. Împreună, vom contribui la crearea unui mediu cultural vibrant, prin care vom încuraja dezvoltarea artistică și spirituală a generațiilor viitoare”, a afirmat, la rândul său, președintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe.
Acesta a anunţat că, în ceea ce priveşte reabilitarea clădirii Filarmonicii de Stat Moldova, se fac pași concreți în această perioadă, iar până la sfârșitul lunii urmează să fie desemnat câștigătorul pentru execuția lucrărilor.
“Am propus, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, proiectul „Creșterea atractivității zonei centrale a Municipiului Iași din punct de vedere socio-economic, cultural și turistic” în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 7: NORD-EST – O REGIUNE MAI ATRACTIVĂ, prin care putem obține o finanțare de aproximativ 16 milioane de euro. Am scos deja la licitație contractul pentru execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare a imobilelor în care funcționează Filarmonica, iar acum suntem în etapa de evaluare a ofertelor. Pentru mine, personal și ca președinte al Consiliului Județean Iași, va fi una dintre cele mai mari reușite să văd clădirea Filarmonicii reabilitată și să pot participa la un concert în una dintre cele mai frumoase săli din România”, a declarat Costel Alexe.
În cadrul vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Iaşi, ministrul Culturii, Raluca Turcan, s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor locale (primarul Mihai Chirica şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe) şi a vizitat mai multe obiective culturale simbol ale Iașului, printre care Teatrul Național “Vasile Alecsandri”, Filarmonica de Stat “Moldova”, Opera Națională Română, Complexul Muzeal Național “Moldova”, Muzeul Municipal “Regina Maria” și Muzeul “Vasile Pogor”, dar și amplasamentul propus de autorităţile locale pentru construcţia viitorului sediu al Operei, situat în Copou, lângă sediul ApaVital.