Primarul Mihai Chirica a semnat vineri autorizațiile de construire necesare lucrărilor de extindere a rețelelor electrice în zona Galata, a construirii unei săli de festivități la Colegiul Național „Mihail Eminescu” și al reabilitării energetice a căminului Liceului Tehnologic de Transporturi și Construcții, ultimul obiectiv urmând a fi realizat cu fonduri din Planul de Redresare şi Rezilienţă.
Primul proiect vizează etapa a doua a extinderii rețelelor electrice în zona Galata, pe tarlalele T46, T 47, T 48 și T 49. Această etapă presupune construirea de linii electrice subterane de medie și joasă tensiune, a trei posturi de transformare și firide, prin interceptarea rețelelor existente în zonă. Lucrările sunt estimate la un buget care se ridică la 6,769.218 lei, fără TVA, costurile fiind împărţite, conform contractului de asociere, între Municipiul Iași și SC DelGaz Grid SA, pe de o parte, și SC General Tehnic SRL Iași, de cealaltă parte.
În cadrul întregului program de extindere a rețelelor electrice în zona Galata vor fi realizați 6,32 kilometri de linii electrice subterane de 20 kV și 14,4 kilometri de liniile electrice subterane de 0,4 kV.
Numărul estimat de beneficiari din zonă este de 1.400. Străzile pe care se va face extinderea rețelei electrice în zona Galata (tarlalele T46, T47, T48 și T49) sunt: strada Ștefan Dumitrescu, strada Valea Adâncă, strada Prof. Neculai Zamfirescu, strada Prof. Emil Honoriu, stradela Gh. Ivănescu, aleea Gh. Ivănescu, strada Corneliu Baba, strada Ștefan Ciubotărașu, aleea Strugurilor, strada Strugurilor, șoseaua Iași – Voinești, strada Iftimie Bârleanu, stradela Iftimie Bârleanu, aleea Iftimie Bârleanu, strada George Mărgărit, strada Onisifor Ghibu, strada Constantin Gane, strada Aglae Pruteanu, strada Lucia Sturza Bulandra, strada Ion Irimescu și strada Maria Filotti.
Investiția vine ca urmare a solicitărilor venite din partea ieşenilor consultați în cadrul dezbaterii publice inițiate de municipalitate pe marginea Bugetul Municipiului Iași pe anii precedenți.
A doua Autorizație a fost emisă în cazul proiectului ce presupune realizarea unei săli de festivităţi la Colegiul Național “Mihail Eminescu”, aceasta urmând să aibă o capacitate de 240 de locuri, 3 săli de repetiție și anexele aferente.
Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 48 de luni, acestea având un cost estimat de 12 milioane de lei.
De asemenea, a fost emisă Autorizația de Construire pentru executarea lucrărilor de reabilitare energetică a corpului C1 aferent clădirii căminului Liceului Tehnologice de Transporturi și Construcții.
În luna octombrie a anului 2022, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat că acest proiect va fi finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, investiția având valoarea de 8.804.827,86 lei.