Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, a participat miercuri, la Iaşi, la ceremonia de depunere de coroane de flori la Memorialul militarilor sovietici de la Cimitirul “Eternitatea”, cu ocazia aniversării insurecției armate din 23 august 1944, în uma căreia România a trecut de partea Coaliției Anti-hitleriste.
În cadrul alocuţiunii rostite cu acest prilej, diplomatul rus a sublinait importanța momentului istoric de la 23 august 1944, în urma căruia România a ieşit din Axă şi s-a alăturat coaliţiei forţelor anti-hitleriste. În acest context, ambasadorul Federaţiei Ruse a ţinut să evidenţieze rolul soldaţilor români şi sovietici, care “au luptat umăr la umăr pentru libertatea popoarelor și cerului liniștit pentru copiii și nepoții lor”.
Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, s-a aflat miercuri, 23 august, la Iaşi, la invitația Asociației de Prietenie Româno-Ruse.
“23 august a însemnat o victorie istorică pentru popoarele noastre asupra nazismului, care a fost condamnat de Tribunalul Internaţional de la Nurnberg. Pentru ca această victorie să fie posibilă a fost nevoie de mai multe contribuţii (ale popoarelor – n.r.) şi ca popoarele noastre să poată fi libere. Evenimentele şi ceremoniile precum cea organizată astăzi, la Iaşi, sunt foarte importante, pentru că ne învaţă să nu uităm lecţiile istoriei şi să nu repetăm evenimentele groaznice care au avut loc în trecut”, a declarat Valeri Kuzmin.
Comentând prezenţa la Iaşi a ambasadorului Federaţiei Ruse în România, primarul Mihai Chirica a afirmat că oricine vizitează oraşul “îşi asumă acest lucru”, însă a ţinut să sublinieze că ziua de 23 august 1944, care a însemnat instaurarea bolşevismului în ţările din Est, nu este una de care noi, românii, să fim mândri.
“Unii mai trăiesc cu amintirea unui trecut care pentru noi a fost a fost şi a rămas în continuare o traumă, este vorba despre ziua de 23 august 1944. Noi, românii care iubim această ţară, nu ne mândrim cu acel moment. Instalarea bolşevismului în România, uciderea sutelor de mii de români care au fost deportaţi, care au fost băgaţi în puşcăriile comuniste, elita intelectuală care a fost distrusă şi toate celelalte lucruri care s-au întâmplat după 23 august 1944, reprezintă pentru noi o traumă din care încă nu am ieşit! Prezenţa unui ambasador în municipiul Iaşi, fie el şi al Rusiei, nu este problema mea. Dacă domnia sa a ales să viziteze Iaşul şi-a asumat acest lucru. Nu ne priveşte pe noi. Dar vreau să spun răspicat: nu ne mândrim cu ziua de 23 august 1944!”, a spus primarul Mihai Chirica.