Ieşenii, chemaţi să doneze sânge pentru salvarea vieţii răniţilor de la Crevedia

Mai multe centre de transfuzie sanguină din țară şi-au deschis porţile, în regim de urgență, pentru persoanele care doresc să doneze sânge pentru salvarea vieţii răniţilor rezultaţi în urma exploziilor produse la Crevedia.

La Iaşi, donatorii sunt așteptați de urgență să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină, din strada Nicolae Bălcescu nr. 21 (telefon 0332 800 749).

“Având în vedere evenimentele de la Crevedia şi necesarul de concentrate trombocitare şi plasmă pentru victimele rezultate în urma exploziilor, Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi va avea astăzi (duminică, 27 august – n.r.) program normal de lucru. Astfel, uşile centrului au fost deschise începând cu ora 07.30 pentru cei care doresc să doneze sânge, programul fiind până la ora 13.30”, a declarat Alina Pleşu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi.

Aceasta a explicat şi ce condiţii trebuie să îndeplinească persoanele care doresc să doneze sânge: să aibă vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, greutatea corporală minimă de 50 de kilograme, tensiunea arterială peste 100/60 mmHg, puls regulat de 50-100/minut, temperatura corpului mai mică de 37,5 grade Celsius, hemoglobina peste 12,5g% la femei şi peste 13,5g% la bărbați.

De asemenea, persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie consumat alcool sau o masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a donare, să nu fi avut în ultimul timp intervenții chirurgicale sau pierderi de sânge, să nu fi avut alte boli precum hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau să nu aibă alte afecțiuni acute care să necesite tratament cu antibiotice.

Intervalul de timp între două donări succesive este de opt săptămâni pentru donatorii de sânge, cu acceptare a maximum cinci donări pe an la bărbați şi patru la femei. Pe lângă beneficiile pentru sănătate, cei ce donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite şi primesc șapte tichete de masă, fiecare în valoare de 9,57 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, decontarea transportului şi un abonament pe transportul în comun la jumătate de preț.

Centrele de transfuzie sanguină au fost deschise în regim de urgenţă, duminică, şi în Bacău, Timiș, Caraş Severin, Buzău, Argeş, Brașov, Teleorman, Dâmbovița,Olt,  Hunedoara, Brăila, Mureș, Cluj, Sibiu, precum şi în municipiul București.

Reamintim că sâmbătă seara, la o stație GPL (gaz petrolier lichefiat) din localitatea Crevedia (judeţul Dâmbovița), situată pe DN1A Bucureşti – Târgovişte, a avut loc o explozie, în urma căreia mai multre persoane au fost rănite.

În urma incidentului a fost activat planul roșu de intervenție, mai multe autospeciale de stingere a incendiilor fiind trimsie la faţa locului pentru stingerea flăcărilor.

La scurt timp, în zonă s-a produs o altă explozie, atunci când angajaţii staţiei încercau să mute GPL-ul dintre-o cisternă în alta, în urma deflagraţiei rezultând mai mulţi răniţi, unii dintre aceştia grav, cu arsuri pe suprafeţe mari ale corpului.

Autorităţile au emis un mesaj Ro-Alert, prin care locuitorilor li s-a cerut să rămână în case şi să închidă ferestrele, din cauza fumul gros şi înecăcios rezultat în urma deflagraţiei, iar circulaţia autovehiculelor şi pietonilor în zonă a fost interzisă.

În total, potrivit ultimelor date actualizate de autorităţi, în urma celor două explozii a rezultat un mort şi 58 de răniţi.

Cei mai mulţi dintre răniţi sunt pompieri care acţionau la stingerea flăcărilor primului incendiu, când s-a produs cea de-a doua deflagraţie.

Patru dintre răniţii grav în explozie au fost transportaţi în cursul dimineţii de duminică, pe cale aeriană, la spitale de arşi din străinătate, doi la Bruxelles şi alţi doi la Milano.

În ceea ce-i priveşte pe răniţii care au rămas la spitalele din Capitală, zece dintre aceştia  sunt intubaţi şi monitorizaţi de medici.

Potrivit reprezentanţilor Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), încă şapte răniţi grav în urma exploziilor produse sâmbătă seara la Crevedia urmează să fie transportaţi în orele următoare, tot pe calea aerului, la spitale de arşi din Norvegia. Spania şi Germania, în urma activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, care are ca scop realizarea în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;