Record de înscrieri la admiterea de toamnă, la Universitatea Tehnică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) organizează în perioada 4 – 15 septembrie admiterea de toamnă, pentru ocuparea locurilor rămase vacante în urma sesiunii din iulie. Cifrele record din această vară în ceea ce privește numărul de candidați înscriși se confirmă în această toamnă. În condițiile în care Ministerul Educației a alocat un număr de locuri mai mare decât în anul precedent pentru admiterea la Politehnica ieșeană, în toamnă au rămas neocupate doar 190 de locuri la buget, cel mai mic număr de locuri disponibile pentru admiterea din toamnă din ultimii zece ani.

În mod concret, TUIASI scoate la concurs 190 de locuri pentru români și cetățenii UE și 60 pentru românii de pretutindeni. În 2023 se mai înregistrează o premieră: este pentru prima dată când, la admiterea de toamnă, patru facultăți nu mai organizează concurs pentru că și-au ocupat, integral, toate locurile din vară. Era o obișnuință ca acest lucru să se întâmple la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” și la Facultatea de Automatică și Calculatoare, iar acum nu vor organiza concurs, pe lângă aceste două, nici Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată.

Practic, candidații interesați să devină studenți ai TUIASI din toamnă se vor putea înscrie la șapte facultăți la Politehnica ieșeană. Lista completă a specializărilor și domeniilor de studiu poate fi consultată pe site.

În ceea ce privește programele de master, sunt 200 de locuri pentru cetățenii români și din Uniunea Europeană și 50 pentru românii de pretutindeni. În cazul acestora din urmă, la finalul lunii august Ministerul Educației a luat decizia suplimentării numărului de locuri bugetate cu bursă pentru românii de pretutindeni cu 25% față de cele alocate inițial.La doctorat, admiterea este în desfășurare, colocviile vor fi susținute în a doua jumătate a lunii septembrie.

Și în această toamnă, TUIASI oferă o facilitate introdusă în premieră la nivel național încă din 2017 și ușor adaptată în urmă cu doi ani: un candidat se poate înscrie la oricâte specializări dorește, la taxă sau la buget, în cadrul a trei facultăți ale Politehnicii ieșene, prin depunerea unui singur dosar și prin achitarea unei singure taxe. Dacă dorește să-și depună dosarul și la celelalte facultăți ale TUIASI, candidatul va trebui să achite o taxă suplimentară de înscriere.

Întregul proces de admitere la TUIASI poate fi urmărit în timp real pe platforma construită de specialiștii universității. Și anul acesta candidații sunt încurajați să își depună online dosarul de înscriere, însoțit de copii ale documentelor, iar în cazul în care vor fi declarați admiși, fiecare facultate a stabilit o perioadă de confirmare a locului, când actele trebuie să fie aduse în original.

Candidații au la dispoziție un manual de utilizare a platformei, pentru a se familiariza cu procedura, dar și un ghid cu cele mai des întâlnite întrebări și răspunsurile la ele. Pentru cei care doresc să-și depună dosarele personal, vor exista puncte organizate de comisiile de la fiecare dintre cele 7 facultăți ale TUIASI care mai organizează admitere în această toamnă.

Tinerii care vor alege una dintre facultățile TUIASI pentru a deveni ingineri sau arhitecți se vor bucura și de faptul că TUIASI este membră a Consorțiului European INGENIUM, având porțile deschise către zeci de universități de top din Europa unde pot studia pentru câteva luni în cadrul programelor de schimburi universitare.

Aceștia se vor putea caza în Campusul „Tudor Vladimirescu” și vor putea celebra, alături de ceilalți 8.000 de tineri „vecini” în mini-orașul din inima Iașului, cele mai frumoase clipe de studenție. Anul acesta, în cadrul Zilelor Campusului „Tudor Vladimirescu”, a fost organizat cel mai mare festival studențesc din țară, care a inclus zeci de jocuri și activități pentru studenți, precum și un concert susținut de renumita formație Alternosfera.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;