Ziua Limbii Române, sărbătorită la Iași printr-un eveniment unic: Marea Dictare

Consiliul Județean (CJ) ași și Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi”, în calitate de organizatori, alături de Inspectoratul Școlar Județean, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și Librăria Cărturești, au organizat astăzi, de Ziua Limbii Române, evenimentul „Marea Dictare”, în cadrul căruia au participat peste 120 de concurenți, cu vârsta cuprinsă între 8 și 75 de ani.

Aceștia au avut posibilitatea să își testeze abilitățile de scriere după dictare și să-și verifice cunoștințele gramaticale și de ortografie. Dan Negru, moderatorul evenimentului desfășurat în Parcul Expoziției, a dictat două fragmente din operele marilor sciitori români Marin Preda și Ion Creangă, iar la final, juriul format din  Prof. Univ. Dr. Constantin Dram, renumit pentru expertiza sa în domeniul literaturii la UAIC – Facultatea de Litere, Lect. univ. dr. Livia Iacob, de la Facultatea de Litere a UAIC și scriitorul Marius Chelaru, reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași, au desemnat câștigătorii.

„Limba română este martorul trecutului nostru, puntea către viitorul nostru și oglinda valorilor noastre. Evenimentul Marea Dictare a fost o ocazie de a arăta că suntem uniți de dragostea pentru cuvinte, gramatică și ortografie. Să ne bucurăm astăzi și în fiecare zi de frumusețea limbii române. Dragostea și respectul nostru pentru această limbă să se reflecte în tot ceea ce facem: în fiecare conversație, în fiecare text pe care-l scriem după dictare sau pe care îl citim. La mulți ani, dragi prieteni ai limbii române!” a menționat Președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe.

„Marea Dictare” a fost un eveniment de succes, care a marcat în mod original Ziua Limbii Române. Publicul numeros, participanții bine pregătiți, juriul competent și interesul deosebit al mass-media ne fac să ne dorim să permanentizăm acest gen de manifestare și să-l  transformăm într-o tradiție.” a precizat Dan Doboș, Directorul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.

          S-au acordat următoarele premii:

  • Premiul pentru cel mai tânăr participant – Ștefania Fotache (8 ani);
  • Premiul pentru decanul de vârstă – Angela Irimia (75 ani) și Alexandru Irimia (75 ani);
  • Premiul special al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” pentru cea mai frumoasă caligrafie – Maria Corina Dimitriu;
  • 10 premii la diferite categorii de vârstă: – Călin Spiridon; Cristiana Adăscăliței; Iuliana Magdalena Enache; Ada Botnariuc; Diana Gradu; Amelia Andrieș Sandu; Carolina Eliza Grecu; Irina Mereuță; Mariana Hopulele; Lăcrămioara Alexandrescu.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;