Tot mai multe persoane, diagnosticate în ultima perioadă cu virusul SARS-CoV-2

Potrivit medicului Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, acest fapt poate fi explicat prin fenomenul de  ,,relaxare”  în privinţa protecţiei faţă de virusul SARS-CoV-2, reprezentat în special prin nerespectarea regulilor de distanţare fizică, dar şi prin perioada concediilor şi numărul mic de persoane care se testează împotriva acestui virus.

Printre măsurile de protecţie în vederea reducerii riscului de infectare cu virusul SARS-CoV-2, recomandate de Florin Roşu, se numără: purtarea măștii de protecție în prezența altor persoane, testarea rapidă Ag SARS-CoV-2 la apariţia primelor semne de boală, evitarea spațiilor aglomerate, evitarea contactului cu persoanele bolnave, igiena mâinilor, izolarea persoanelor cu simptomatologie respiratorie, până la aflarea unui diagnostic cert, şi nu în ultimul rând, vaccinarea, pentru evitarea apariţiei formelor severe de boală.

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pandemia de COVID-19 a fost cauzată de răspândirea coronavirusului. Virusul a apărut în data de 17 noiembrie 2019 în Wuhan (China) şi s-a răspândit rapid, acesta fiind transmis de la om la om prin intermediul picăturilor Flugge expulzate de către o persoană bolnavă prin intermediul tusei, strănutului sau prin simpla expirație. Virusul are o perioadă de incubație, în general, de 2-10 zile, cu o medie de 3-5 zile, deși au fost raportate şi cazuri cu perioada de incubaţie de până la 24 de zile.

La nivel mondial, începutul pandemiei de COVID 19 a fost declarat oficial pe data de 30 ianuarie 2019, până în prezent fiind înregistrate 694.527.298 de îmbolnaviri și 6.911.188 decese, cu o mortalitate de 1,02%.

Sfarșitul pandemiei a fost declarat oficial pe 5 mai 2023, numărul îmbolnăviri lor scăzând considerabil la începutul sezonului estival. În prezent asistăm la o tendinţă ascendentă a numărului de persoane confirmate cu infecţie SARS CoV-2.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;