5:14 pm - Tuesday April 29, 4302

Liceul UAIC a deschis, în premieră, anul şcolar pentru toate nivelurile de învățământ preuniversitar

Luni, 11 septembrie, în Amfiteatrul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a avut loc, în premieră, festivitatea de deschidere a anului şcolar la Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), pentru toate nivelurile de învățământ preuniversitar, inclusiv liceal.
La festivitate au fost prezenţi, printre alţii, Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, Marius Sorin Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași, şi Mihaela Lesenciuc, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean.
În deschiderea ceremoniei, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, a declarat că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are toate treptele de învățământ preuniversitar (grădiniță, învățământ primar, gimnazial și liceal), fiind prima și până în prezent singura universitate din România care reușește să reunească învățământul universitar cu învățământul preuniversitar”.
„Avem cadre didactice de elită, cu o foarte bună pregătire și cu un puternic atașament față de UAIC, cărora le mulțumesc pentru participarea la această construcție instituțională. În viitor, ne propunem să consolidăm toate treptele învățământului preuniversitar, printr-o nouă dublare a cifrei de școlarizare, să putem genera competiție, educație, formare, dezvoltare. De asemenea, vom titulariza profesorii printr-o procedură mai transparentă, așa cum permite noua Lege a Învățământului Preuniversitar și vom asigura spații moderne pentru activitățile didactice. În acest sens, am solicitat Primăriei Iași atribuirea unei suprafețe de teren de câteva hectare în zona noului Spital Regional, pentru construcția unui campus integrat, destinat învățământului preuniversitar, cuprinzând spații didactice, bibliotecă, laboratoare, sală de sport multifuncțională, cămine, cantină, locuri de joacă”, a afirmat Tudorel Toader, care a precizat faptul că se dorește ca acest campus preuniversitar integrat să fie realizat printr-o finanțare europeană.
Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se află în rețeaua școlilor de stat, cu finanțare de la buget şi este prima unitate de învăţământ din România aflată sub egida unei universități, autorizată de Ministerul Educaţiei să școlarizeze pentru toate nivelurile de învățământ preuniversitar (preșcolar, primar, gimnazial, liceal).
Finanțarea de la bugetul de stat pentru un eleveste de8311 lei pentruînvățământul preșcolar cu program prelungit, 5215 lei pentru învățământul primar și 6834 lei pentru gimanzial și liceal, iar pentru un student de 6266 lei.
În anul școlar 2023-2024, la Liceul UAIC vor studia 363 de elevi şi preşcolari: 51 de elevi la nivel liceal, 80 de elevi la nivel gimnazial, 162 de elevi la nivel primar și 70 de preșcolari. 

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;