Lucrările la terminalul T4 de la Aeroport vor fi finalizate până la sfârşitul anului

Lucrările la terminalul T4 de la Aeroportul Internațional Iași sunt în grafic, finalizarea acestora urmând să aibă loc până la finalul acestui an, așa cum este prevăzut în contract, a anunţat, vineri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.

“Exact în urmă cu un an se semna autorizația de construire pentru viitorul terminal T4, cu o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați, adică de 12 ori mai mare decât actualul terminal T3. Astăzi suntem la stadiul de 65% la sută. Îi invit pe toți ieșenii ca, la sfârșitul lunii decembrie, să fie prezenți la evenimentul Porților Deschise pe care îl vom organiza la Aeroport și să vadă cu ochii lor cea mai mare investiție făcută vreodată în județul nostru, atunci când vorbim despre infrastructura aeroportuară. Consider că este o reușită a întregului județ și vreau să o putem sărbători împreună’’, a afirmat președintele CJ, Costel Alexe.

Viitorul terminal va fi construit cu o amprentă la sol de peste un hectar, pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), și va avea o suprafață desfășurată de 31.210 mp, pe o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri. T4 va fi ridicat pe actualul amplasament, în continuarea terminalului T3, și va fi legat de acesta printr-o galerie. T4 va deservi zborurile internaționale, traficul intern urmând a fi transferat din T2 în T3. T4 va fi al doilea obiectiv de acest fel din România, ca dimensiune, având trei niveluri, trei aviobridge-uri, peste 20 de birouri check-in, șapte porți de îmbarcare și șase porți de acces.

În final, terminalul va permite procesarea unui număr de 3,3 milioane de pasageri anual, dublu față de capacitatea actuală a aeroportului. În perioadele de vârf, terminalul T4 va putea asigura realizarea formalităţilor pentru un număr de 950 de pasageri pe oră. Vor exista șapte porți pentru “Plecări” și trei porți pentru “Sosiri”, cu fluxuri bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri.

Proiectul presupune, de asemenea, reconfigurarea căilor de acces către aeroport și mărirea capacității de parcare auto la sol, de la 350 la 600 de locuri. În același proiect este inclusă și realizarea unui parc de panouri fotovoltaice.

Construcţia terminalul T4 este asigurată de SC STRABAG SRL, firmă declarată câştigătoare a licitaţiei organizată de Aeroportul Iaşi, valoarea investiţiei ridicându-se la 328 milioane de lei, fără TVA.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;