Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a conferit luni, în numele Președintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, (Categoria B – Muzică) pianistei Raluca Ştirbăţ, în semn de înaltă apreciere a contribuţiei importante pe care aceasta a avut-o la promovarea pe plan mondial a valorilor culturale româneşti şi a creaţiei enesciene.
“A fost o adevarată onoare pentru mine să confer astăzi (luni, 25 septembrie n.r.), în numele Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, (Categoria B – Muzică), în semn de înaltă apreciere a contribuţiei importante pe care doamna Raluca Știrbăț, una dintre cele mai elegante și mai distinse personalități ale culturii românești, a avut-o la promovarea, pe plan mondial, a valorilor culturale româneşti şi a creaţiei enesciene.
Cultura se manifestă într-o multitudine de expresii, forme și trăiri, dar cultura înaltă, creatoare de excelență este adusă în lume de puțini. Îi mulțumesc doamnei Raluca Știrbăț în numele poporului pentru talentul și dăruirea cu care servește arta și cultura românească și pentru generozitatea care ii caracterizează demersurile.
M-am bucurat să primesc primul volum de partituri realizat de pianista Raluca Știrbăț ce cuprinde lucrări solo ale lui George Enescu și m-am angajat că voi sprijini, în calitate de ministru al culturii, realizarea celui de-al doilea volum, la care se lucrează deja, ce va cuprinde sonate de tineret ale marelui compozitor român. Îmi doresc ca tinerii să se apropie mai mult de opera lui Enescu, iar prin astfel de proiecte să putem duce mai departe, împreună, creația enesciană.
Totodată, am invitat-o cu căldură pe doamna Știrbăț să ne încânte într-un concert împreună cu Filarmonica din Sibiu, mărturisindu-mi că nu a cântat până acum cu această filarmonică”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan, în cadrul ceremoniei de acordare a distincţiei.
Raluca Ştirbăţ s-a născut la Iaşi, iar după primul an de studiu la Academia de Muzică „George Enescu” din orașul natal, a fost admisă la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, la clasa profesorului Jürg von Vintschger. A debutat la vârsta de zece ani pe scena Filarmonicii “Moldova” din Iaşi, sub bagheta lui Ion Baciu. A susţinut recitaluri şi concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din ţară, aflate sub bagheta unor dirijori de renume precum Cristian Mandeal, Emil Simon sau Ludovic Bacs. Pianista a concertat și pe scene importante din Austria, precum Konzerthaus, Musikverein, Mozarteum Salzburg sau Stefaniensaal Graz. A realizat imprimări pentru casele de discuri Music minus one (SUA), Radio Zürich, VDE-Gallo și Radio Svizzera Italiana (Elveția), Hungaroton (Budapesta), Gramola și ORF (Austria) şi a câştigat numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, precum Sanremo Classico și Stefano Marizza – Trieste (Italia), Virtuosi per musica di pianoforte – Cehia sau marele trofeu „Lira de aur” al concursului Ciprian Porumbescu.
În 2011, Raluca Ştirbăţ a înființat, la Viena, Societatea Internațională „George Enescu”. Pentru meritele artistice excepționale și pentru angajamentul social, Ministerul de Interne al Austriei i-a acordat titlul de „Mesager al integrării” (2013), iar Fundația Pro Patrimonio, pe cel de membru de onoare (2014).