“Ziua Internațională a Accesului la Avort în Siguranță” va fi marcată joi, 28 septembrie, începând cu ora 17.00, în fața Prefecturii Iaşi, printr-o manifestație organizată de grupului civic “Absorbante pentru toate“, o acţiune similară urmând a avea loc în aceeaşi zi în Capitală, de la ora 17.30, în fața Ministerului Sănătății, sub coordonarea colectivei feministe “Mulțumesc pentru Flori”.
„De Ziua Internațională a Avortului în Siguranță ieșim împreună în stradă. Suntem revoltate de toate tragediile și umilințele pe care le îndură femeile care încearcă să acceseze servicii medicale publice de sănătate reproductivă (chiuretaj, naștere, consult, etc.). Cerem acces liber și gratuit la avort în siguranță! Cerem acces liber și gratuit la servicii medicale publice de sănătate reproductivă și sexuală, pentru toată lumea!” se arată în mesajul dat publicităţii de Irina Fetea, coordonatoarea proiectului civic “Absorbante pentru toate”.
Potrivit acesteia, accesul la avort la cerere s-a înrăutățit dramatic în România în ultimii ani. În multe județe nu se poate face avort la cerere în spitalele de stat, iar în alte unități este accesibil doar la sume exorbitante. Restricționarea accesului la avort nu scade numărul de avorturi, ci doar pune în pericol sănătatea fizică și psihică a persoanelor însărcinate și a copiilor. De aceea, prin această manifestație se solicită Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru a asigura accesul liber și gratuit la avort în siguranță, în spitalele publice.
Reprezentantele grupului civic solicită autorităților să asigure din fonduri publice toate serviciile publice la sănătate reproductivă și sexuală susținând că mare parte din serviciile ginecologice sunt scumpe și greu de accesat. În același timp, violența ginecologică și obstetrică și tratamentele umilitoare în maternități afectează foarte multe persoane. Drepturile reproductive includ: întreruperi de sarcină, oprirea sterilizărilor fără acord, contracepția, planificarea familială, teste și analize ginecologice și pentru monitorizarea sarcinii, terapie de substituție hormonală.
Tot pe agenda manifestației a fost inclus și subiectul educației sexuale prevăzut ca o necesitate și o informare corectă în școli, în instituții, la locurile de muncă, în familie. Educația sexuală ne învață despre corpurile noastre, despre consimțământ, relații afective, violență sexuală, contracepție, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală sau drepturi reproductive, subiecte pe care biserica ortodoxă și organizațiile neoprotestante și cele de tip provita încearcă să le elimine de pe agenda publică.
„Vrem ca interesele private și ideologiile ultraconservatoare să nu mai intervină deloc în sănătatea sexuală și reproductivă. În contextul finanțării masive a mișcării anti-alegere din partea grupurilor conservatoare, instituțiile publice au datoria mai mult decât oricând de a apăra sănătatea reproductivă și drepturile sexuale și reproductive. Nu vrem mai multe clinici private, cerem spitale publice cu servicii de calitate! Serviciile publice de sănătate sunt singurele care pot asigura accesul universal, gratuit și în siguranță, pentru toată lumea, de aceea credem că privatizarea nu este în interesul nostru colectiv și al sănătății publice.” este și mesajul pe care îl au protestatarele din București.
Nu în ultimul rând, cele care vor ieși în stradă susțin că își doresc să fie tratate indiferent de etnia, limba, statutul social, culoarea pielii, genul, orientarea sexuală, abilitatea fizică și psihică, venitul și rezidența, dar și formarea corespunzătoare a personalului medical. din fonduri publice.
„De Ziua Internațională a Avortului în Siguranță, ieșim împreună în stradă! Solicităm garantarea accesului la sănătate și drepturi sexuale și reproductive cuprinzătoare, educație referitoare la sexualitate și relații adecvate vârstei și bazate pe dovezi, inclusiv planificare familială, metode contraceptive și avort, precum și respectul pentru autonomia și capacitatea fiecărei persoane astfel încât să poată exercita o influență mai amplă și în cunoștință de cauză asupra corpurilor și vieților lor, cu susținerea necesară pentru a obține egalitatea de gen, socială și economică” este o altă cerere inclusă pe listă.